L'Institut Català de la Recerca de l'Aigua (ICRA) va alertar ahir de la contaminació per antibiòtics procedents de purins en aigües subterrànies de la Selva i Vic, per la qual cosa altres punts de Catalunya poden estar afectats. Així ho han publicat en una edició especial de la revista Journal of Hidrology dedicada a les conques mediterrànies.

L'estudi, que és el primer que es realitza d'aquestes característiques a tot Catalunya, analitza una vintena de pous d'aigües subterrànies de les dues comarques i conclou que la Selva està cinc vegades menys contaminada que la Plana de Vic. Això es pot explicar "perquè hi ha menys purins o perquè les terres de la zona els absorbeixen millor", segons va explicar Damià Barceló, director de l'ICRA i coautor de l'estudi. A més, en el treball s'explica que s'ha detectat 19 tipus d'antibiòtics, que provenen dels purins i que s'utilitzen principalment en aplicacions veterinàries.

El treball, doncs, analitza tant el nivell de nitrats en l'aigua com el d'antibiòtics. Barceló va explicar que el primer està regulat, però el segon encara no i caldria fer-ho, ja que una de les conseqüències del seu consum és la resistència als antibiòtics perquè el cos humà s'acostuma a la seva presència. A més pot provocar indigestions.

L'estudi demostra que en la zona de Vic els nivells d'antibiòtics detectats van ser molt superiors als de la Selva. En alguns casos van superar el 1000 ng/l (nanograms per litre), mentre que a la Selva van ser sempre inferiors als 200 ng/l en la majoria de casos.

Pel que fa a nitrats, les conclusions són similars. Mentre que a Vic els nivells sobrepassen els 250 mil·ligrams per litre, a la Selva són normalment inferiors als 50 mil·ligrams, que és el que permet la legislació. Tot i que en alguns pous se sobrepassava i, per tant, cal estar atents.

Barceló va alertar que les solucions són difícils ja que no hi ha cap normativa dels antibiòtics a l'aigua. Tot i això, va explicar que s'haurien d'aplicar tractaments, com l'osmosi, i, sobretot, prevenir i evitar que s'avoquin purins en zones d'aqüífers. Per això, va advertir que caldria que les administracions responsables d'Agricultura treballessin conjuntament el tema. "A la Selva, fent bones pràctiques el problema es podria solucionar en un cert temps. A Vic, en canvi, caldria dur a terme actuacions molt més importants", va concloure Barceló.