La legislatura del Govern de Catalunya arriba a la seva fi i és hora de passar comptes amb la ciutadania. El delegat de la Generalitat a Girona, Jordi Martinoy, ho va fer ahir al Parc Científic de Girona durant la conferència Acció de Govern a les comarques de Girona: complint amb el present, afrontant el futur. El desenvolupament de la Llei de la Dependència, les inversions en infraestructures, mobilitat o el pla de barris són alguns dels aspectes que el delegat va destacar de l'obra de govern realitzada a les comarques de Girona. Però tot no han estat èxits. Martinoy també va voler deixar clar que continua existint un problema a les carreteres de la província com la prostitució.

«Desgraciadament no hem estat capaços de generar les eines necessàries, que al meu parer han de ser legislatives, per resoldre aquest esclavatge del segle XXI que és la prostitució a les carreteres de les nostres comarques», va afirmar el delegat.

IRTA i ICRA, exemples

Martinoy va posar com a exemple de la feina feta diversos "reptes estratègics" com el creixement d'un 65% en viatgers a l'ATM o la implantació dels plans de barris amb 152 milions, els diferents plants territorials, el desenvolupament de la Llei de la Dependència o l'impuls del centre IRTA de Monells. Aquest darrer i l'Institut de Recerca de l'Aigua (ICRA) són dos dels models que segons el delegat del Govern a Girona han de marcar el full de ruta del desenvolupament econòmic de la província.

"Ens equivocaríem i molt si afrontéssim la crisi únicament amb mesures de xoc, simplement reactives. Hem d'aprofitar l'oportunitat de treballar per un canvi de model, basat en la recerca i la innovació, en la competitivitat i la internacionalització de les empreses, creient que les comarques gironines han de tenir un elevat índex d'obertura econòmica, com ja està passant amb sectors com el càrnic, que està incrementant les seves exportacions", va indicar.

Per Martinoy la legislatura que està a punt de finalitzar ha estat "sense cap mena de dubte el període de major esforç inversor des de la recuperació de les institucions democràtiques". També, a mode d'exemple, va explicar que durant el període 2000-2003 i a través del Pla Únic d'Obres i Serveis es van atorgar 52 milions, pels 100 que van arribar entre el 2004 i 2007 i pels 133 de l'actual legislatura.

D'altra banda, el delegat a Girona va referir-se a la feina feta durant les legislatures anteriors. «Els Governs anteriors havien fet molt bona feina, però va patir sovint de la manca d'horitzons clars i compartit amb la resta de sectors socials, polítics i econòmics, i que no va acabar de resoldre els grans dèficits estratègics».

El que cal ara -va concloure- és "continuar treballant de valent amb ambició i sense deixar-nos endur pel pessimisme ambiental que de vegades acaba desmobilitzant el millor de tots nosaltres".