El dissenyador català, Àngel Custodio Dalmau, propietari de la marca Custo Barcelona, construirà un hotel de luxe de 4.000 metres quadrats a Cadaqués, que s'ubicarà a la zona de Sa Guarda. L'hotel no podrà fer més de cinc metres d'alçada per imposició de la Comissió d'Urbanisme i se situarà per sota de la part protegida de l'espai, que ha quedat ampliada després de l'aprovació del nou Pla Parcial -que substitueix el de 1993- i que té com a objectiu minimitzar l'impacte visual de la part més elevada del terreny.

El consistori del municipi va donar el vistiplau a la construcció al ple de divendres passat. Segons l'alcalde de la població, Joan Borrell (ERC), l'hotel implicarà beneficis en l'oferta turística del municipi. L'associació Salvem Cadaqués ha explicat al diari El País que té por que la la infraestructura afecti el paisatge de l'emblemàtica població altempordanesa.

Tot i que encara no hi ha sobre la taula cap projecte de l'edifici, se sap que l'hotel no superarà els cinc metres d'alçada -per imperatiu d'Urbanisme- serà recobert de pedra seca, a l'estil del municipi i es farà sota de la part que hi ha protegida.

Els propietaris dels terrenys -dels quals Custo té el 70% a través de l'empresa Domus Viator- de 150.000 metres quadrats preveuen la construcció de l'hotel en aquesta zona de Sa Guarda. Segons sembla, els propietaris van iniciar fa 15 anys els tràmits per poder construir.

A la primera proposta es preveia la construcció de 104 habitatges en un espai de 22.495 metres quadrats. S'ha elaborat, però, una segona proposta en la qual es manté el nombre de cases però se'n redueix l'espai però, a més, s'hi preveu la construcció de l'hotel.

Crítiques al primer pla

Els membres de l'associació han explicat que van criticar el primer pla perquè preveia molts habitatges però que se'ls va dir que s'esponjarien.

Finalment, però, ara han vist com també s'hi preveu l'hotel. En aquest sentit, Salvem Cadaqués es pregunta si realment és necessària la construcció de l'equipament i recorda que s'està revisant el Pla d'Ordenació Urbana i que, per això, no s'haurien de donar més llicències.

Sigui com sigui, l'alcalde del municipi ha assegurat que un hotel de luxe seria positiu per Cadaqués, ja que en aquests moments el municipi només disposa d'hotels petits, de tres estrelles com a màxim.