L'intens aiguat que va caure aquest dilluns al vespre, acompanyat de rauxes de vent i –en alguns casos- calamarsada, ha deixat danys a les poblacions de l'interior de la Selva. La tempesta va descarregar en poca estona sobre diversos municipis, i va fer anar de corcoll els Bombers d'una banda a l'altra, ajudant els veïns a qui se'ls havien inundat els baixos i garatges o que havien patit desperfectes a casa seva.

A Sils (Selva), l'aiguat va comportar talls de llum intermitents. La zona que en va sortir més malparada va ser el nucli de Vallcanera, on segons explicava l'alcalde, Martí Nogué, es van arribar a acumular gruixos d'aigua «d'un pam i mig». A més, una plantació de 200 pollancres propera a la carretera ha quedat molt malmesa, amb nombrosos arbres esqueixats i alguns –fins i tot- arrencats de soca-rel.

Entre els municipis que també han patit destrosses hi ha Riudarenes, on alguns arbres del centre del poble van caure. A més, pels voltants de la població, es poden veure nombrosos pollancres malmesos, alguns dels quals van arribar a caure al mig del camí i van haver de ser retirats pels membres de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de la zona.

Un dels seus membres, en Josep Duran, que és propietari del Mas Gelats Vell, explica que no havia vist «mai que els pollancres es tombessin d'aquesta manera». Duran té una granja de vaques, i ahir també va haver d'anar a corre-cuita per aixoplugar el bestiar i renovar-li el pinso, que va quedar completament xop.

«Va caure molta aigua de cop, i aquest matí ens hem hagut de passar molta estona netejant-ho tot», explica. Una mica més enllà del seu mas, Josep Duran també hi té una plantació d'unes deu hectàrees de blat de moro, un 10% de les quals s'han malmès i han quedat ajagudes per la pluja i el vent. «Ara el blat de moro estava florit i esperàvem que posés la panotxa, però la tempesta ha aixafat bona part dels marges i a dins el sembrat també hi ha zones on els cops de vent es van deixar notar», explica.

A més de fer mal als conreus, horts particulars de la zona també van patir els efectes de l'aiguat. En una part del poble, fins i tot, va caure calamarsada, i va destrossar els tomàquets i pebrots que s'hi cultiven.

Xemeneia a dins de casa

La tempesta també va fer danys a habitatges. La família de la Lola Vila, que viu al carrer Iu Pascual, va veure com –literalment- una xemeneia els queia a dins de casa. Aquest matí encara estaven netejant la destrossa, i tenien tota la runa de l'estructura apilonada a l'entrada.

«Estàvem al menjador i vam sentir un soroll molt fort», explica Vila. I afegeix: «Primer el vam confondre amb un tro, però seguidament va començar a caure aigua del sostre i vam veure que havia caigut la xemeneia; vam anar a demanar ajuda als veïns per treure la runa, perquè ens feia por que el sostre del menjador caigués».

Un cobert d'uralita situat al carrer Major també es va despendre i la força del vent va empènyer els blocs fins a la casa del davant. L'uralita va malmetre teules del teulat de l'habitatge, va abonyegar la canonada i va provocar destrosses al cotxe d'en Salvador Soler, el propietari de la casa. Avui encara explicava que li havia quedat 'tota l'entrada i el balcó' ple de runa.

Pal de la llum trencat

A Riudarenes, la tempesta també va partir en dos un pal d'electricitat, i va deixar part del poble sense llum durant força estona. Aquest migdia, els operaris estaven a la zona mirant com reparar-lo. A més, a Sils també hi va haver uns 1.700 abonats que es van quedar sense llum a conseqüència d'una avaria.

A Vidreres, per exemple, l'Ajuntament va decidir tancar el pas pels rierols i les rieres davant la gran quantitat d'aigua que va caure en poca estona. Tot i que els problemes més importants es van registrar en la mobilitat (la N-II va haver de tallar-se i els trens entre Maçanet i Girona no podien circular per arbres caiguts), el rastre de fulles per terra i de reguerons de fang avui encara és evident en aquests municipis.