dissabte Esclaus de campanya

CiU està fent un discurs perillós sobre el nou hospital Josep Trueta. Juga a insinuar que no construiran el nou i que, en cap cas, enderrocaran el vell si guanyen les eleccions. Si ho repeteixen molt, hi ha el risc que després ho hagin de complir víctimes de les seves estratègies electorals. Els tècnics de Salut van arribar a la conclusió que l'actual edifici està malalt i que cada vegada que s'hi ha de fer una obra és perillós i car. No sembla que sigui cap capritx de la consellera Geli. Assumirà CiU el risc de jugar-se els quartos per un edifici que ja ha donat un parell d'espants? Assumirà CiU llençar a les escombraries tota la feina feta durant aquests anys? Els canvis de governs no haurien de representar la supressió de projectes decidits tècnicament i altament consensuats en aquest cas amb el sector mèdic.

diumenge Lladres de bolets

El Consorci Forestal de Catalunya reclama -com cada any per aquesta època- una reglamentació per frenar l'accés als seus boscos a les persones que han fet del bolet un gran negoci. Reclamen que s'imposi una taxa als boletaires perquè els propietaris puguin mossegar part dels beneficis que generen les tones de fongs que s'emporten els furtius amb cotxes i furgonetes. Ens recorden que el 80% dels boscos catalans són privats. Potser aquí està el problema de tot plegat.

dilluns La disjuntiva

He anat al ple de Salt. Entre el públic hi ha membres de la SA del führer de Vic. Això em fa reflexionar si és bo o dolent que la Plataforma de Josep Anglada entri a les institucions locals com ara Salt, on hi ha una por tremenda que després de les properes eleccions pugui irrompre al consistori.

Si accedeix als ajuntaments tindran molta feina, estaran més localitzats, i tindran menys temps per sembrar odi diürn i nocturn, i ?menys temps per assajar la seva particular ?Reichskristallnacht (nit dels vidres trencats). Potser així acapararien un nínxol electoral que últimament anhela el PP, que sí ens hauria de preocupar que interioritzi -encara més- tesis ultradretanes perquè aquest partit està en condicions de tornar a governar. Però dit tot això, també hi ha el risc que a la llarga la Plataforma pugui condicionar -com a Vic- a altres consistoris i que el cau multipliqui. Difícil disjuntiva.

dimarts xarxa dominó

El Col·legi d'Enginyers Tècnics de Girona ha reconegut que Endesa va refer amb eficàcia i en un temps rècord la xarxa elèctrica destruïda per la nevada del març. I és que la companyia no havia rebut tants pals en tan poc temps. No obstant aquest elogi, els enginyers alerten que en cas d'una nevada similar, les comarques de Girona podrien quedar sumides de nou en el caos perquè, malgrat haver reforçat les torres, en moltes d'aquestes continuen confluint-hi dues o tres línies. Vaja que si en cau una, en cauen tres.

dimecres I+D en turisme

Quan un va a la Dordogne difícilment torna sense una llauna de fetge d'ànec, un figatellu si es va a Còrsega... França (Itàlia també) té un o més productes de referència a cadascun dels seus territoris. En això de la gastronomia no existeix el jacobinisme unificador. I això ho aprofiten turísticament des de fa anys. No passa el mateix a casa nostra, que amb una diversitat d'excelsos productes, hem estat incapaços de treure-li cap rendiment important.

Ara el gremi de carnissers de Girona ha ?inaugurat un camí interessant intentant convertir la botifarra dolça en un producte estrella que tots els visitants s'enduguin perquè la troben per tot arreu. I ho han fet com cal: Amb I+D i encarregant a l'IRTA un estudi per poder tractar-la de manera que caduqui en uns mesos. Quan es parla d'I+D en turisme també és això.

dijous solucions fàcils

La Consellera de Justícia, Montserrat Tura, assegura que s'ha acabat la impunitat dels lladres de coure. Segons Tura el nou codi penal permet atribuir suficients delictes a aquests hiperactius lladres com per poder despenjar-los dels pals elèctrics i enviar-los cap a la cel·la. Tura creu que se'ls pot imputar delictes de pertinença a grup criminal que garantirien la reclusió. Aquesta consellera sol trobar solucions fàcils als fenòmens difícils... almenys de paraula, ja que potser oblida que primer caldrà que els jutges compateixin el seu criteri i que les proves siguin suficients

divendres l'emperador del sexe

Deia que Montserrat Tura troba solucions fàcils als problemes impossibles, com quan, com a consellera d'Interior, va fer cèlebre allò de la tolerància zero amb moltes coses i també amb els proxenetes. Des d'aleshores no és que no hagi canviat res en aquesta matèria, sinó que ha empitjorat. Amb incoherències tan bèsties com que l'emperador del sexe a les comarques de Girona -amb un historial d'imputacions que competeix amb Lucky Luciano-, gestioni dos macroprostíbuls i estigui construint-ne un tercer a la Jonquera en contra de la voluntat de l'ajuntament que va tenir anys les obres paralitzades. I va ser així fins que el jutge va ordenar reprendre-les defensant els drets d'aquest paio que la policia deté cada dos per tres perquè els jutges puguin posar-lo en llibertat unes hores després.