Santa Coloma ha retornat a l'església parroquial de Fitor, situada en plenes Gavarres, a Forallac. Coincidint amb l'Aplec, fet ahir, una iniciativa canalitzada entre l'Associació d'Amics de Fitor, Revista del Baix Empordà i la parròquia de Sant Esteve de Mont-ras ha permès que, beneïda, la patrona torni a protegir el paratge després de vuit mesos d'absència. La imatge va ser robada a mitjans mes del passat febrer. Els lladres van trencar el cadenat i, a més de la de Santa Coloma, també es van emportar una imatge de Sant Isidre (patró dels pagesos) i un faristol de ferro forjat elaborat per un veí de Mont-ras, que el va donar a l'església.

Tot i que es voldria, no està previst restituir el Sant Isidre (ara hi ha una imatge gràfica) i el faristol. "No arribem", deia el president de l'Associació d'Amics de Fitor, Lluís Molinas, abans de començar la benedicció de la nova Verge fent referència al fet que falten diners per complir el propòsit. Molinas no va voler donar xifres però les aportacions han pogut cobrir el cost de la imatge i, fins i tot, hi ha un remanent que es destinarà al mateix recinte religiós. L'Art Cristià d'Olot ha pogut realitzar una còpia fidedigna de la Verge gràcies a unes fotografies. La imatge va ser, òbviament, motiu de conversa entre les desenes de persones que, ?desafiant les pistes forestals, van accedir a l'església per participar en un aplec que té, com a eixos, l'eucaristia (ahir, oficiada pel rector Narcís Mallol), dinar popular i ball amb l'Orquestra Costa Brava.

Molinas recordava que, tot i no tenir un valor històric a remarcar, el robatori de la Verge va tenir impacte en els habitants de la comarca a causa del valors de la "devoció popular" i el "simbolisme". "L'espoli impune de moltes esglésies del Bisbat és gravíssim", raonava el president de l'entitat, abans de lamentar que "els lladres mai són capturats". "És una vergonya", sentenciava.

Precisament, ell mateix explicava, a assistents a l'aplec, que, potser, la imatge es guardaria, a partir d'ara, en la rectoria i no en l'espai condicionat dins l'església. És a la rectoria, on hi ha el vigilant del Consorci de les Gavarres, que, alguns dies a la setmana, informa i assessora els visitants. La benedicció, a l'exterior de l'església, va estar acompanyada per la coral Nit de Juny, formada per joves, i amb seu a Palafrugell. Després, portada per tres nois, la Verge va ocupar lloc d'honor a l'altar dins l'església.