El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó assegura que anul·lar acords de ple no és una competència de l'alcalde, sinó que al seu parer "si hi ha voltuntat de canviar una decisió presa pel ple, ha de ser el mateix ple qui decideixi respecte a això" i per tant, al parer de Ribó "no resulta, doncs, ajustat a dret, que l'alcalde decideixi, unànimament, sobre la vigència o la suspensió d'una decisió adoptada pel ple".

Aquestes dures afirmacions, les fa el Síndic en una resolució d'una queixa del grup d'ICV de Sils, que es troba a l'oposició, que va enviar-li l'any passat després que per decret d'alcaldia Martí Nogué (IdS) el 23 d'abril decidís "suspendre la publicació en la pàgina web de Sils de les actes dels plens, juntes de govern local i comissions informatives". Uns fets que des del consistori es van argumentar dient que així ho determina la Llei de Protecció de Dades (15/1999). Aquesta resolució d'alcaldia va arribar un any després que el ple decidís per unanimitat de tots els grups que les actes es publicitarien al web municipal, però al final no s'ha materialitzat.

La resolució del síndic assegura que la llei 29/2010 d'ús dels mitjans electròniccs en el sector públic de Catalunya assegura que pel que fa als acords de ple hi ha "la necessitat de donar compliment al deure de publicar les actes" i, pel que fa als acords de Junta de Govern i de les Comissions Informatives, cal que l'administració municipal "actuiï en compliment del principi de congruència amb els propis actes, garantint en tot cas, la protecció de les dades personals (...)" i que per tant, les administracions tenen el deure de difondre-ho a través dels seus mitjans electrònics.

Tot i ser taxatiu en aquests dos aspectes, pel que fa a la publicació de les convocatòries de les sessions plenàries al web municipal de Sils, el síndic de greuges diu que "ha suggerit" al consistori que es publiqui "amb un mínim de dos dies d'antelació a la data de celebració del ple".

Satisfacció i prudència d'ICV

Aquesta resposta del síndic de greuges satisfà al grup d'ICV de Sils, explica el portaveu del grup municipal Albert Miralles. Tot i això, és prudent i espera que "la clau és que a partir d'ara es normalitzin les coses i les actes es publiquin al web". I recorda que en l'actualitat, en alguna ocasió s'han penjat al portal municipal algunes convocatòries de ple "però per trobar-les costa molt, sembla que sigui un tema clandestí".

A banda d'això, com també diu Rafael Ribó, aquesta publicitat de les actes servirà per "donar més transparència i donar accés a la informació a la gent del poble, que ara això no es fa".