Qui avisa no és traïdor, i CiU ja ho havia dit: en cas de guanyar les eleccions, revisaria el projecte del nou hospital Josep Trueta perquè no veia clara la viabilitat econòmica. I tal dit, tal fet. El nou conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar ahir en una entrevista a TV3 que revisarà "les inversions projectades i la construcció de nous centres per reduir despesa". El gabinet del conseller no va voler concretar si el projecte del Trueta es veurà afectat per una eventual retallada, però està clar que, com a mínim, CiU revisarà el projecte del futur hospital.

L'actual Trueta ha quedat petit i obsolet, de manera que, l'any 2006, la llavors consellera de Salut, Marina Geli, va posar fil a l'agulla per construir l'hospital del segle XXI. Després de diversos endarreriments, el 16 de setembre de 2010 es va aprovar el projecte bàsic definitiu de les noves instal·lacions, que necessitarà 250 milions d'euros per convertir-se en realitat. L'objectiu era que el nou hospital estigués enllestit l'any 2016.

Però CiU no ho va veure gens clar, especialment perquè el projecte s'havia encarit en més de 30 milions respecte al pressupost ?inicial. De fet, durant l'anterior Govern de CiU s'havia plantejat ampliar l'hospital, no construir-lo de nou, i per això es van mirar la proposta del tripartit amb ulls escèptics.

Una de les primeres reivindicacions va venir per part del grup municipal a Girona, qui va demanar que l'actual Trueta no s'enderroqui perquè seria un projecte massa car. El seu portaveu, Carles Puigdemont, va considerar al maig que es podria "fer una reforma integral de l'edifici" per aprofitar-lo i evitar haver-lo de tirar a terra. Mesos més tard, a la tardor, va ser la senadora i responsable de Salut de CiU, Rosa Núria Aleixandre, qui va posar en dubte la viabilitat del projecte. Aleixandre va assenyalar que, en cas de victòria convergent, s'hauria de mirar el projecte presentat per Geli i comprovar-ne la viabilitat. Aleixandre, però, no es va voler mullar i no va dir si ella apostava per una ampliació o una remodelació, tot i reconèixer que, si guanyaven, es mirarien el projecte del tripartit: "Amb els problemes econòmiques que tenim, no ens podem permetre el luxe de malbaratar res, si un projecte és correcte", va assenyalar.

Ja en campanya electoral, el candidat gironí de CiU, Santi Vila, va mostrar una opinió similar, però fent un pas més enllà: va assegurar que estava "absolutament compromès" amb la construcció del nou Trueta, però va assegurar que primer calia revisar el projecte i especialment el seu pressupost. Així doncs, el cap de files convergent no descartava que s'acabés construint un nou edifici, però assenyalava que primer se n'hauria de fer una revisió a fons.

I això és el que sembla que vol fer el conseller de Salut, Boi Ruiz, a tenor de les seves declaracions. En la mateixa entrevista, Ruiz va assegurar que vol mantenir la "quantitat i qualitat" de prestacions de la sanitat pública catalana, però va advertir que no cal que això se segueixi fent com fins ara, sinó que els serveis de cada hospital i ambulatori "es reorganitzaran".

En aquest sentit, Ruiz vol introduir criteris de gestió privada als centres públics tot implicant-hi els professionals, i també vol aprofitar centres privats abans de construir nous hospitals públics.

Pel que fa al copagament, Ruiz, de moment, va descartar aplicar-lo. "Al llarg de la meva trajectòria, em desdic, havia estat partidari del copagament, quan era una mesura de sostenibilitat del sistema que hagués pal·liat bastant la situació d'agudesa de la crisi", va assenyalar el conseller, tot afegint que en aquests moments no és aplicable perquè cauria sobre gent "que ho està passant molt malament".