L'associació Estimem les ermites de Blanes cerca voluntaris per als recintes de Sant Joan i Sant Francesc. Des de fa, aproximadament, un any i mig, l'ermita de Sant Joan es pot visitar, de les deu del matí a les dues de la tarda, perquè hi ha veïns del municipi que es comprometren a obrir-la i atendre els visitants. Hi ha una trentena de voluntaris que han de cobrir tots els diumenges de l'any. L'arquitecte Joan Torner, ideòleg del model de voluntariat a l'entitat, ha explicat que "cal més gent" que "estimi i senti seu" aquest patrimoni blanenc per assegurar els relleus i "no cansar" els que ara participen d'aquesta iniciativa comunitària.

A l'estiu, visiten l'ermita un centenar de persones. A l'hivern, la xifra es redueix a la meitat. El fet que estigui oberta genera una demanda. El projecte de recuperació apunta ara cap a l'ermita de Sant Francesc. Els interessats poden deixar el telèfon a l'associació o la parròquia de Santa Maria. Posteriorment, l'entitat truca en la realització de cadascun dels torns.

L'iniciativa ha estat molt ben valorada, per exemple, en blanencs de naixement, que, fins ara, no havien pogut entrar a Sant Joan. Torner, també en referència a aquesta ermita, situada al costat del castell, ha destacat el retaule amb la vida de Sant Joan il·lustrat per l'artista Pilarín Bayés (Vic, 1941) i l'espectacular vista que es veu sobre el municipi com els dos factors d'atracció. L'ermita té un llibre de visites i visitants, alguns dels quals, turistes de diferents països, han signat recordatoris en què expressen "sorpresa" i gratitud per poder entrar-hi. També hi ha persones que accedeixen per "devoció religiosa". Vist l'èxit, l'associació vol portar el model a l'ermita de Sant Francesc, ara tancada. "Hem aconseguit obrir Sant Joan, ara voldríem fer el mateix amb Sant Francesc", ha dit Torner. També en referència a Sant Joan, ha concretat els diferents perfils de persones que visiten el recinte: "excursionistes, ciclistes, famílies que es fan una fotografia...". Hi ha a la venda un calendari per recaptar un fons econòmic per al projecte. L'ermita acull, el dia del patró (24 de juny), una missa a primera hora del matí. "Ha anat molt bé", confessa el representant de l'entitat. El propòsit és que l'obertura de Sant Francesc segueixi les mateixes directrius. En aquest recinte, la coberta, que estava en "molt mal estat", ha estat restaurada i pintada la façana.

Obres de reforma

L'associació ha arreglat la coberta de l'ermita de Sant Joan, també en "molt mal estat", i el pròxim pas, a redós dels donatius que poden anar rebent, és arreglar les esquerdes i "deixar en condicions" el campanar i les façanes. En aquest sentit, Torner ha manifestat que "cal tornar a fer una mica de calaix per poder pagar una altra fase de restauració". Però la finalitat de l'associació és vigilar per totes les ermites del terme municipal. Això significa la reforma i/o adequació del recintes, "prioritzant" els que tenen una conservació més deficient (i amb risc d'encara major deteriorament), per poder assegurar una funció religiosa i cultural. Estimem les ermites va organitzar, el mes d'octubre a Sant Francesc, un homenatge a Joan Maragall pels 150 de la naixença i els 100 anys de la mort del poeta.