El Dipsalut i el Servei de Control del Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter han posat en marxa una nova edició del Projecte educatiu del mosquit tigre, una iniciativa que vol sensibilitzar la població de l'impacte del mosquit tigre en la salut de les persones i el medi natural a través de les escoles de primària. Des del mes passat i fins a l'abril, hi participaran el 74% dels col·legis (202 centres) d'arreu de la demarcació, és a dir, més de 6.000 nens i nenes, principalment de 5è de primària.

L'objectiu principal del projecte és que la població prengui consciència de l'impacte del mosquit tigre i sobretot donar eines per impedir la reproducció de l'insecte, a través d'una activitat educativa a les escoles enllaça amb els adults. Els nens i nenes transmeten el que han après als seus pares i insisteixen a seguir les recomanacions per evitar que el mosquit tigre dipositi les seves larves.

A més, a través del treball de camp, els adults participen en la recollida de mostres, de manera que també se sensibilitzen sobre els riscos i la prevenció enfront el mosquit tigre. Aquesta tasca de conscienciació és bàsica ja que es calcula que, si cada persona es responsabilitzés d'evitar que el mosquit tigre criï a casa seva, es reduiria un 70% la supervivència de l'insecte.

Dues fases

El projecte educatiu està dividit en dues fases. En la primera, tècnics del Servei de Control de Mosquits van a les escoles i hi fan xerrades-taller. Hi expliquen què és el mosquit tigre, quin és el seu cicle de vida, quins ambients són els més favorables per al seu desenvolupament, com es poden reconèixer les seves larves i com evitar-ne la reproducció. D'aquesta manera els nens i nenes aprenen a combatre'l en les seves llars assegurant-se que mai hi quedin petites acumulacions d'aigua. A més, transmeten el que han après a familiars, amics i veïns.

La segona fase és el treball de camp. Es lliura un kit d'entomòleg a cada alumne amb tot el material necessari per elaborar mostreigs i recollir larves de mosquit. Posteriorment, els mestres fan arribar aquest material al Servei de Control de Mosquits que l'analitza i determina si realment es tracta de mosquits tigre i certifica la zona on s'ha trobat.

L'any 2010, van participar en aquest projecte 210 escoles de les 273 que hi ha a Girona. Set de cada deu centres van respondre l'enquesta que avalua aspectes com els continguts, la metodologia, l'adequació a l'alumnat o els educadors amb la qualificació de "molt bona".