El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va afirmar que el Govern confia en "el diàleg" amb les organitzacions del tercer sector dedicades a la defensa del medi ambient. El conseller es va referir al projecte de les zones de desenvolupament de l'energia eòlica de l'anterior Govern, que ha estat suspès pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arrel del recurs de diverses organitzacions ecologistes, per destacar la necessitat d'aconseguir una "interlocució fluida" amb aquestes entitats. Per "explotar les oportunitats" que ofereix l'existència d'aquesta xarxa, Recoder va explicar que el departament ha posat en marxa el Pla de suport al Tercer Sector Ambiental.

Recoder va destacar que el pla cerca desenvolupar el potencial de protecció del territori, d'introducció del component medi ambiental i de sensibilització de la ciutadania que tenen aquestes entitats. Catalunya compta amb unes quatre-centes entitats mediambientals, una xarxa "viva" d'organitzacions "molt localitzades en el territori i, a vegades, amb presència a tot el país". Hi ha associacions conservacionistes, científiques i de recerca, de custòdia, de naturalistes, d'ecologistes, d'educació i sensibilització, de defensa i reivindicació, entre d'altres. El Pla de suport al Tercer Sector Ambiental, que es troba en fase de recollida de propostes, cerca identificar els interlocutors d'aquest sector per a poder-hi dialogar.

El conseller va explicar que la setmana passada es va reunir amb la Federació d'Entitats Ecologistes de Catalunya i que el Govern buscarà "totes les oportunitats que l'existència d'aquesta xarxa d'entitats mediambientals que hi ha a Catalunya poden generar pel país i pel medi ambient". Considera que aquesta xarxa ja "ha donat molt de fruit i positiu", malgrat que a vegades pot suposar "algun entrebanc" en projectes que han tirat endavant les administracions, com va passar amb l'anterior executiu amb el mapa eòlic. Recoder creu que el tercer sector mediambiental és "la consciència crítica de l'administració".