Aquestes eleccions han estat diferents a les viscudes els darrers anys. Almenys en un aspecte: han tingut guanyadors i perdedors! No deixa d'ésser una saludable novetat, després de tantes pretèrites nits electorals en què tothom se les empescava per fer una lectura positiva dels resultats. Aquesta vegada les coses han anat diferent. A l'Estat ha guanyat el PP i ha perdut el PSOE. I així ho han reconegut els seus líders. Sense embuts. A Catalunya ha guanyat CiU i ha perdut el PSC...i ERC. Així ho ha reconegut, també, tothom.

A Blanes, pel que fa als dos partits hegemònics, s'ha produït una de les poques excepcions del Principat. Ha guanyat el PSC i ha perdut CiU. Un clar exemple de com a nivell municipal el carisma d'un líder i les estranyes aliances amb què, fa quatre anys, CiU es va hipotecar per obtenir l'alcaldia, poden fer girar la truita.

En el que no hi ha hagut diferència amb la tendència general, ha estat en la important davallada experimentada per ERC. Una davallada que ja va començar fa quatre anys quan a nivell de Catalunya els republicans mantenien el tipus i en canvi a Blanes obtenien uns resultats discrets, clarament per sota de la mitjana.

La cap de llista d'ERC de Blanes atribuïa el nou fracàs a la fragmentació del vot independentista per la irrupció de la CUP i de SI. "Si haguéssim presentat una candidatura unitària, tindríem, com a mínim, un regidor" manifestava la nit electoral als mitjans de comunicació. Te raó. La pregunta, però, que em ve al cap tot seguit és: qui hauria encapçalat l'esmentada candidatura. Ella? El cap de llista de la CUP? El de SI? No tinc cap dubte que aquesta qüestió hauria generat controvèrsies i desencontres, qui sap si irresolubles.

Si, d'una banda, anar separats ha privat als independentistes blanencs obtenir representació al consistori, de l'altra, en canvi, ha servit per perfilar qui hauria de liderar una llista unitària en el cas que en el futur es replantegi aquesta possibilitat. Sens dubte, els entusiastes joves de la CUP folgats guanyadors del particular match independentista i als qui només 60 o 70 vots i, sobretot, la barrera del 5% han privat d'obtenir un regidor.