Dipsalut ja ha lliurat els mapes d'embornals de risc de cria de mosquit tigre a representants dels nous municipis que s'han cartografiat. Es tracta de poblacions adherides al Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre que desenvolupa l'Organisme i on s'ha comprovat que l'insecte està establert o està a punt d'establir-s'hi.

Des de Dipsalut, a través del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, s'ha elaborat un estudi d'embornals per cadascun d'aquests municipis. Aquells punts del clavegueram on queda aigua estancada es classifiquen com zones de risc de cria del mosquit tigre, ja que les larves de l'insecte viuen en petites acumulacions d'aigua. Aquests mapes d'embornals serveixen perquè l'ajuntament sàpiga on cal fer el tractament antilarvari. Aquest tractament consisteix en dipositar un producte biocida als embornals de risc per impedir que les larves de mosquit sobrevisquin. Des de principis del mes de juny fins a l'octubre -època d'eclosió de l'insecte- el producte s'aplica un cop a la setmana.

De moment, els municipis que compten amb els plànols són Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Palamós, Riells i Viabrea, Hostalric i Santa Coloma de Farners.

A més, el Dipsalut s'encarrega de subministrar el producte antilarvari als ajuntaments i de formar les brigades municipals perquè puguin fer correctament les aplicacions del biocida.

El Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits inclou moltes altres accions com aplicar tractaments per eliminar el mosquit en aquells punts on es detecten exem?plars adults, controlar constantment la població gràcies a les trampes instal·lades en diferents zones dels municipis adherits al Programa i sensibilitzar els ciutadans de la importància d'evitar que el mosquit criï en els espais privats (on les administracions no poden actuar directament) a través d'accions com el Projecte educatiu del Mosquit Tigre, les brigades informatives o la promoció d'ordenances municipals que instin les persones a evitar que el mosquit criï a casa seva.

Enguany, fins al moment, el Servei de Control de Mosquits ? -amb els controls realitzats a les trampes- ha constatat que la ?tasca de lluita i prevenció contra el ?mosquit està essent efectiva ja que s'està aconseguint ??controlar-ne la població. Les trucades al Servei de persones que han patit picades de l'insecte en els ?municipis adherits al Programa també han disminuït respecte el mateix període de l'any passat.