Alliberen els peixos autòctons a l´estanyol del Vilar de Banyoles

En deixaran anar un miler amb la previsió que durant la tardor l'operació es podria fer a l'Estany

 07:20  
L´estanyol del Vilar ahir al matí.
L´estanyol del Vilar ahir al matí. marc martí
 MULTIMÈDIA

GIRONA | ACN/DDG Els primers alliberaments de peixos autòctons a l'estanyol del Vilar de Banyoles han començat, després d'haver fet recular la població d'exòtics fins a un 3% del total amb captures controlades. Es preveu que durant aquest any s'alliberin un miler de barbs de muntanya, una espècie extingida des de feia quinze anys, per provar la seva adaptació i que a la pròxima tardor es puguin fer alliberaments a l'Estany, fins a uns 7.000 exemplars en total.
El barb de muntanya (Barbus meridionalis) feia quinze anys que no nedava per les aigües de l'estany de Banyoles i els seus entorns per culpa de l'elevada presència de peixos exòtics. Gràcies a les actuacions del Projecte Estany, que compta amb ajuts del fons europeu conegut com a Life, s'ha pogut fer recular la població d'aquestes espècies invasores amb captures controlades de manera que a l'estanyol del Vilar actualment només en queda un 3% del total. Davant aquest escenari, s'ha considerat oportú fer els primers alliberaments. En aquesta fase inicial, es deixaran anar de forma progressiva fins a un miler d'exemplars -capturats en diferents punts del riu Terri- durant aquest any i també uns centenars de bagres, una altra espècie autòctona.
El tècnic especialista en peixos Quim Pou, va explicar que la situació d'aquestes dues espècies era "molt dolenta", la seva presència s'havia reduït a uns "pocs exemplars aïllats" en dues rieres que connecten amb l'estany i calia tornar-ne a alliberar. S'ha escollit la primavera perquè esperen que, a banda d'aclimatar-se, també es reprodueixin. La xifra que s'han marcat és passar del miler d'exemplars fins a un mínim de 10.000 a l'Estany i als seus entorns, cosa que representa un augment del 1.000%.

Una primera fase
Aquesta és la primera part d'un procés que inclou l'estany del Vilar i també la bassa del Parc de la Draga, on se n'alliberaran unes 500. És un "assaig previ" per efectuar un alliberament a "gran escala" a l'Estany de Banyoles, on aquesta tardor se'n podrien alliberar uns 4.000 si les condicions són favorables. La xifra final que es preveu alliberar és una població de 7.000 exemplars. Tant el president del Consorci de l'Estany, Salvador Ros, com el vicepresident primer, Miquel Noguer, van agrair la col·laboració de l'Associació de Pescadors esportius del Pla de l'Estany amb qui han aconseguit arribar un "consens" per trobar un equilibri en els diferents interessos.

Nous sistemes de captura
La dimensió relativament petita de l'estanyol del Vilar -fa uns 175 metres de diàmetre- ha permès reduir un 97% les espècies exòtiques però fer el mateix a l'Estany és molt més complicat, com reconeixen els experts. Per això, a banda de la pesca elèctrica amb barca i les xarxes, està previst instal·lar trampes de grans dimensions. Segons el tècnic expert en peixos, "anem per bon camí" i la prova és que en aquests moments tenen indicis que una de les espècies exòtiques més dominants, com és la perca americana (black bass), s'hauria reduït almenys entre un 30 i 40% d'exemplars adults, els que tenen potencial reproductor. Falta, però, tenir resultats definitius.
La pesca de peixos exòtics és on destinen més esforços en aquest projecte ja que es considera la "principal amenaça" per la conservació de la biodiversitat d'aquest espai natural.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema