Les dificultats per les quals atravessa l'entitat Càritas de Figueres continuen, i si el passat mes d'abril anunciava que havia de retallar alguns dels serveis que ofereix per poder mantenir els bàsics, el seu president, Jordi Rotllan, ha explicat ara que les reduccions continuen i que, a partir de setembre, s'haurà de veure si se n'han de fer més. Rotllan afirma que la situació es "cronificarà" i fa una crida a la participació de persones joves a partir de petites aportacions mensuals. L'entitat ha atès durant els primers mesos d'aquest any unes 900 famílies i tenen problemes estructurals per poder-se fer ?càrrec del continuat augment de ?persones necessitades d'assistència.

"Estem en un moment en què s'està mantenint el nivell de famílies que ens sol·liciten aliments perquè o bé algunes han trobat feines de temporada o bé d'altres han tornat als seus països d'origen; caldrà veure, però, què passa a partir del setembre", assegura el president de l'ens. I és que l'elevada demanda els va dur el passat mes d'abril a anunciar la retallada en els horaris dels serveis d'acollida, els de reforç escolar o els de l'escola d'adults i, fins i tot, amb l'eliminació d'un dels tècnics que hi treballaven. Ara, però, han hagut de retallar també el serveis d'atenció psicològica, que no està subvencionada, el servei d'assitència d'un advocat ha passat d'atendre dos dies a la setmana a un i, després de l'estiu, avaluaran si poden seguir assumint els serveis de reforç escolar i el de l'escola d'adults. Mantenen, en canvi, aquells serveis més bàsics, com són el de distribució d'aliments a través del centre obert recentment durant tota la setmana i assegura que, almenys, tenen garantit el servei d'aliments fins a finals d'any. Després, diu, caldrà veure si les ajudes que tenen es retallen o bé continuen.

Aportacions de 10 euros

És per aquest motiu que l'entitat fa un clam a la participació ciutadana insistint en la necessitat de comptar amb ajudes per petites que siguin de forma mensual. "Tenim gent gran que ens dóna 10 euros cada mes però algunes moren i d'altres es veuen obligades a deixar-ho de fer per les baixes pensions que tenen per això seria molt positiu per a nosaltres que un nou col·lectiu format per gent jove es decideixi a participar per poder ajudar els més necessitats", afegeix Rotllan.

Quan es van anunciar les primeres retallades, el president de l'entitat va assegurar que durant ?l'any passat els seus ingressos van caure en un 17% però que, per contra, van haver d'atendre un 22% més de persones. I és que, malgrat que durant el 2010 van gestionar un pressupost de 217.250 euros, va assegurar que si no feien les primeres retallades, se n'anirien a un dèficit d'uns 60.000 euros per aquest 2011. L'entitat, a més, ha hagut d'afrontar una disminució de prop d'un 25% de la col·laboració de socis. Una situació que, unida al voltant de 900 famílies que han hagut d'atendre durant els primers mesos d'aquest any, els ha obligat a replantejar-se el seu funcionament prioritzant aquells serveis que són indispensables en una època com l'actual.