Les entitats ecologistes Salvem el Crit-Arítjol, Iaeden-Salvem l'Empordà i l'Associació de Naturalistes de Girona van carregar durament ahir contra la Comissió d'Urbanisme, a la qual van acusar d'aprovar planejaments i plans especials que tenen en compte creixements urbanístics desproporcionats i insostenibles i que "desfiguren el territori". També van criticar manca de transparència, que no té una composició plural i que no compleix les sentències judicials que rep en contra. Una situació que va portar la portaveu de Iaden-Salvem l'Empordà, Bàrbara Schmitt, a preguntar-se "per què hem de ser nosaltres (entitats ecologistes) la polícia de les administracions?".

A la convocatòria, en què també es va donar compte de la situació del contenciós administratiu interposat contra el POUM de Palafrugell, també hi va assistir el lletrat Eduard de Ribot, que porta la denúncia d'aquest planejament i n'ha dut d'altres com ara el de la subestació elèctrica de Fonteta o de la protecció del nucli històric de Vulpellac. El representant legal va denunciar públicament els casos en què la Comissió d'Urbanisme ha legalitzat equipaments que havien estat declarats irregulars per la justícia -quadre de la informació- i és una petició de les entitats que s'aturi aquesta pràctica.

Les tres associacions també van denunciar manca de transparència de la Comissió d'Urbanisme respecte dels criteris tècnics i polítics que s'apliquen i la seva manca de representativitat ja que només hi ha representants institucionals, però no d'entitats de defensa del territori que donguin veu a la societat civil. Volen, així mateix, que es depurin responsabilitats davant les sentències que anul·lin planejaments i que s'impulsi l'enderroc del que es declara il·legal.

Les entitats van concloure que no hi ha contenció en el creixement urbanístic i van citar els casos de POUM com els de Bescanó, Sant Joan de les Abadesses, Castelló d'Empúries o Roses.