Els temporals de pluja que han arrasat la zona mediterrània durant el mes de juliol ha provocat que, a diferència d'altres estius, la presència de meduses a les costes hagi disminuït.

La biòloga de l'Aquari de Barcelona Abigail Torres ha assegurat que les fortes pluges del mes de juliol, unides al fort vent que ha afectat la zona mediterrània i al canvi en els corrents marins són les principals causes que aquesta espècie es mantingui encara en alta mar, allunyada així dels banyistes.

"Després d'un mes de juliol amb molts temporals s'ha notat una disminució substancial de la presència de les meduses, ja que amb els vents i amb els corrents marítims no s'acosten tant a la costa", ha assenyala Torres.

Presència en alta mar

A més, les fortes pluges caigudes al mar han provocat que l'aigua del Mediterrani estigui més dolça i que d'aquesta manera les meduses no repercuteixin a les zones habilitades per als banyistes.

"Les meduses hi són, però en alta mar", ha puntualitzat la biòloga, qui ha remarcat que, amb un eventual augment de les temperatures i el cessament de les pluges, els banyistes que durant aquests dies d'estiu omplen les platges del mediterrani tornaran a notar la presència d'aquesta espècie tan temuda. "Quan coincideixi un període calorós típic dels estius que hem tingut durant els últims anys, llavors els corrents i els vents empenyeran les meduses cap a la costa", preveu Torres.

La poca presència de meduses al litoral mediterrani ha provocat també que l'exposició de cnidaris que cada any organitza l'Aquari de Barcelona per mostrar les espècies més comunes que habiten el mediterrani s'hagi vist reduïda de manera sensible. De moment, a la sala de mostres de l'aquari tan sols es pot veure una medusa comuna (Aurelia aurita), molt freqüent al Mediterrani i la picada de la qual és considerada poc corrosiva.

Mentrestant, els visitants de l'aquari hauran d'esperar que altres espècies més evolucionades i perilloses, com la medusa Aguamala (Rhizostoma pulmo) o l'acàlef cresp (Cotylorhiza tuberculata), desembarquin a les platges del mediterrani per poder conèixer una mica més d'aquest invertebrat tan temut pels banyistes.