El centre sociosanitari Bernat Jaume de Figueres ha detectat un nou cas de sarna humana en un dels seus professionals -que es trobava de vacances quan es va desenvolupar el brot de finals d'agost- i ha hagut d'aplicar el tractament a les tres plantes de l'edifici, així com a l'hospital de dia -que es troba al mateix edifici- anunciant que avui i el proper dia 21 estarà tancat per tal de dur-hi a terme el tractament per eradicar l'àcar. Segons han explicat des del centre, l'actuació -que es va aplicar ahir- té una durada de 24 hores per la qual cosa s'ha demanat que no s'hi facin visites.

A finals del mes d'agost, Diari de Girona va avançar que a la residència Toribi Duran de Castelló d'Empúries hi havia hagut diversos casos de sarna humana i, posteriorment, es va fer públic que també s'havia detectat un brot al Bernat Jaume. Segons el centre, es tracta del mateix brot que es va detectar en un professional del centre que es trobava de vacances. Com que l'afectat va estar en contacte amb les tres plantes de l'equipament mèdic, s'ha decidit aplicar el tractament a tots aquests espais així com la neteja de la roba i les instal·lacions "tal i com marca el protocol".

Des del centre s'ha demanat als familiars que no facin visites al sociosanitari a través d'una carta a la qual ha tingut accés aquest diari. Al document s'explica que "atès que en aquests últims dies s'ha detectat un altre cas a una planta diferent s'ha decidit procedir a fer un tractament preventiu generalitzat a tot el centre, el qual inclou tots els pacients, treballadors, així com la neteja generalitzada de les instal·lacions".

A la nota, afegeixen que "malgrat que a l'hospital de dia -que es troba al mateix edifici- no s'ha detectat cap cas, ni entre pacients ni treballadors, pel període d'incubació que té la malaltia, s'ha decidit incloure aquesta unitat en el tractament preventiu". Per aquest motiu, expliquen, els adjunten una recepta amb el tractament així com instruccions per poder aplicar-lo i els anuncien que avui i el proper dimecres 21 -que es tornarà a repetir el tractament preventiu- l'hospital de dia estarà tancat.

Comú entre la gent gran

Aquest equipament, situat al costat de l'hospital, ofereix el servei l'hospital de dia, unitat de llarga estada, unitat de convalescència i de cures pal·liatives, entre d'altres serveis generals vinculats a la gent gran. Precisament, és aquest col·lectiu un dels més afectats per aquest àcar de la pell, tot i tractar-se d'una dermatologia poc habitual en aquesta zona. És coneguda científicament com a escabiosis i està produïda per un paràsit anomenat Sarcoptes scabiei que viu a la pell i que sol ser difícil de descobrir fins que no es manifesta.

De fet, segons han explicat fonts del centre hospitalari, pot estar-se incubant entre dues i sis setmanes per la qual cosa consideren de vital importància el tractament preventiu amb les persones que hi puguin haver estat en contacte. I és que aquest àcar es contagia a través del simple contacte. Es pot tractar ràpidament a través d'una pomada que s'han d'aplicar tant els afectats com els que puguin haver estat contagiats.