La plantilla de l'hospital Trueta s'ha reduït aquest any en 58 treballadors respecte al període que va de gener a agost de 2010. Segons confirmen fonts del centre sanitari, durant els primers 8 mesos de 2011 han augmentat el nombre de metges residents i llevadores, mentre que el de la resta de personal sanitari ha vist reduïda la seva plantilla, si es compara amb el mateix període de 2010. En aquest sentit, el sindicat Catac denuncia que l'anomenat personal de base (zeladors, auxiliars d'inferemeria, tècnics, administratius i infermeres) és el que s'ha vist més minvat per les retallades i alhora el que ha d'aguantar més directament els seus efectes.

Fa uns dies el Trueta ja va informar als treballadors que de moment no s'havia fet fora cap metge en règim eventual, però no va especificar què havia passat amb la resta de personal. Durant el període de gener a juny de 2011 les plantilles que han patit una reducció més forta respecte l'any passat són les d'infermeria (un 3,3% menys) i les d'administració (un 17,7%). Això significa que l'hospital ha prescindit d'unes 19 persones per cadascun d'aquests sectors.

Aquest agost, per tant, el nombre d'infermeres era de 575, mentre que el d'administratius era 90. L'hospital també ha reduït plantilla de tècnics especialistes (3 persones menys), auxiliars d'infermeria (14 empleats menys), zeladors (entre 3 i 4 treballadors ?menys). Per contra, el nombre de metges residents és un 5,5% més que l'any passat, i el de llevadores és d'un 4,7% més.

El centre sanitari atribueix la reducció de plantilla al fort creixement de personal que hi ha hagut en aquests últims anys (del 2003 al 2010 ha crescut un 23,5% el nombre d'infermeres, un 28,8% el d'auxiliars i un 18% el de zeladors) per respondre a una complexitat més elevada. Al mateix temps, també hi ha hagut una "tendència a la baixa pel que fa a l'activitat assistencial", ja que el nombre d'altes ha disminuït un 3,4% respecte l'any passat. També assenyala que han disminuït les urgències que requerien ingrés i recorda que els comandaments també s'han reduït un 12% en un any. Catac per la seva banda no ho veu igual i considera que amb aquesta reducció de personal els professionals sanitaris que no són metges encara estaran més perjudicats per les retallades. El sindicat creu que les infermeres, tècnics auxiliars i zeladors, entre altres, són els que estan aguantant el pes més gran de les retallades, a més de veure com són el col·lectiu de dins de l'hospital amb més personal retallat.

Entre altres coses, Catac assegura que això va en detriment d'una sanitat de qualitat i que genera cada cop més tensió perquè cada vegada els toca fer coses que no són de la seva competència. El sindicat assegura que no es poden permetre el luxe ni de fer vaga a causa de la retallada de sou i avisen els usuaris que la tisorada no només és un problema laboral sinó que està afectant directament els usuaris.