El Govern de Tossa de Mar i el sector de l'hostaleria del municipi han fet les gestions necessàries per trobar una primera alternativa perquè els turistes puguin continuar arribant al poble, malgrat la caiguda de vols de Ryanair a l'aeroport de Girona. Així, després de diverses gestions, ahir es va iniciar un servei de bus que connecta el poble amb l'aeroport del Prat. La mesura, però, segons va destacar el president dels hotelers, hauria de ser "transitòria", ja que la solució hauria de ser que l'aerolínia irlandesa torni a operar amb plenitud des de l'aeroport de Girona.

Cal recordar que fa poques setmanes, Diari de Girona va avançar que el Govern de la Generalitat es plantejava la possibilitat de suplir els problemes que hi ha amb Ryanair a l'aeroport de Girona potenciant les connexions amb autocar des de l'aeroport del Prat. De fet, així ho va revelar en aquell moment el delegat de la Cambra de Comerç de Girona a la Selva i president dels Hotelers de Lloret, Enric Dotras, que va explicar que el president Artur Mas els ho havia comentat en una conversa informal. Aquesta connexió de Tossa, doncs, podria ser un primer pas en aquesta direcció.

En tot cas, des d'ahir mateix, Tossa compta amb un nou servei de transport que el connecta amb l'aeroport del Prat de Barcelona, amb dues expedicions diàries d'anada i tornada. Aquest servei es presta de dilluns a diumenges amb els autobusos de la companyia Sarfa. El preu del bitllet Tossa de Mar-Aeroport del Prat és de 12,85 euros, i el de l'anada i tornada és de 24,80 euros. El bus també fa parada a Lloret de Mar. Els bitllets es poden comprar a l'aeroport (al bus) i a la guixeta de Sarfa de Tossa, així com a la web sarfa.com (amb una anticipació mínima de dues hores). Els horaris de sortida dels busos des del poble són a un quart de vuit del matí i a tres quarts menys cinc de quatre de la tarda.

Segons va explicar l'alcaldessa de la localitat, Gisela Saladich, "feia temps que s'estava demanant i treballant" des del sector de l'hostaleria per aconseguir la connexió i l'Ajuntament ha fet les gestions necessàries perquè la qüestió acabés a bon port. Per la seva part, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tossa, Francesc Zuccitelo, va destacar que calia buscar alternatives davant la situació de Ryanair a Girona. "Quan vam començar a veure que hi havia tot l'afer de Ryanair, vam decidir buscar una alternativa perquè el turisme pogués continuar arribant a Tossa", va comentar Zuccitelo. El president va explicar que es van reunir diverses vegades amb la direcció General de Mobilitat de la Generalitat per mostrar la seva preocupació per la situació de Ryanair i va sorgir la proposta de connectar millor la població amb el Prat, com a mesura provisional, tot i que ells, segons va comentar, no li van demanar mai "formalment".

Zuccitelo va destacar, però, que la mesura hauria de ser temporal: "Esperem i desitgem que això sigui transitori, perquè l'única solució és que Ryanair torni". "Per nosaltres això no és la solució, tot i que ho valorem positivament. Per nosaltres ho és que Ryanair es quedi a Girona, d'on no hauria d'haver marxat mai", va afirmar Zuccitelo. "Creiem que cal un pas més per part del Govern", va afegir el president de l'associació.

Per la seva part, la regidora de Promoció Econòmica de Tossa, Maria Àngels Pujals, va assegurar que espera que "aquesta millora de les comunicacions amb l'Aeroport del Prat de Barcelona tingui una bona acollida entre els turistes que ens visiten".

Cal destacar que, fins ara, Tossa de Mar no tenia cap connexió amb l'aeroport del Prat. De manera que tant els turistes com els tossencs, que volaven des de Barcelona, havien d'anar amb autobús des de Lloret de Mar o amb tren des de Blanes. Sí que hi ha connexió a Tossa amb l'aeroport de Girona.