Uns 600 faigs d'entre un segle i mig i dos s'han salvat de ser talats i convertits en fusta gràcies a l'acció d'un col·lectiu naturalista. Són arbres de 35 metres d'alçada i uns 25 centímetres d'amplada. Un ?exemple de la seva singularitat és el fet que l'arbre més antic de la Fageda d'en Jordà a Santa Pau només té 80 anys. En canvi, molts dels arbres salvats s'aproximen als dos segles d'existència.

Els naturalistes són un grup d'estudiosos vinculats a la Institució Catalana d'Història Natural que van mitjançar entre la propietat del bosc, la Diputació de Girona i La Caixa. Segons ha explicat, el tècnic de Medi Ambient de la Diputació, Josep Maria Gomis, "sense l'acord el més probable és que els arbres ja no hi serien o estarien a punt de ser talats". Ha concretat que la Diputació s'ha fet càrrec de compensar la propietat pel dret de tallada de 4,5 hectàrees de la Fageda de Fontanils a la Vall d'en Bas, en tant que La Caixa en compensa 4,5 més. Gràcies a l'acord, els arbres podran créixer 25 anys més sense impediments.

Gomis ha avançat que la idea és ampliar la protecció des de la fageda de Fontanils fins a les Olletes a una hora de camí a peu fins al poble de Sant Privat d'en Bas. Si es concreten els objectius la protecció abastarà una superfície de 50 hectàrees de boscos. Ha precisat que una part d'aquests boscos és privada però una altra és de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas. Tot i això ha apuntat que en un principi l'acció s'ha fet sense objectius turístics.

Un dels estudiosos que va treballar per evitar la tala, en el seu moment va definir la fageda com "un museu de la biodiversitat". A més d'arbres molt antics, la fageda de Fontanils és una reserva d'espècies de fongs, líquens. També hi viuen una gran quantitat d'ocells amenaçats, com són l'aligot vesper o el picot. També hi ha ratpenats en perill d'extinció.