El conseller de Salut, Boi Ruiz, va declarar ahir al vespre que "el Trueta ha de poder ser sobirà per poder prendre decisions amb els altres centres de la regió sanitària de Girona". Va afegir que "en aquests moments no ho és". D'aquesta manera el conseller va respondre a una pregunta sobre la possibilitat que a partir del 2012 el Trueta es converteixi en una "filial" de l'Institut Català de la Salut (ICS). El conseller va fer referència al fet que a partir de la reforma de la llei de l'ICS, l'Institut continurà com una únitat pública. "L'única cosa que volem és que es pugui administrar des dels territoris, on es treballa", va dir.

L'hospital de Girona forma part d'una llista, de la qual han de sortir els hospitals que formaran part d'un pla pilot destinat a donar capacitat de decidir als centres hospitalaris.

Ahir, el conseller va assistir a la reunió de seguiment del conveni marc de col·laboració per a l'aliança estratègica entre el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Privada Hospital Sant Jaume d'Olot i la Fundació Privada Hospital de Campdevànol. Boi Ruiz va valorar que "l'acord és una millora qualitativa i no s'ha d'interpretar al revés". Respecte als professionals va dir que "guanyen perquè comparteixen coneixements". Va afegir que "els dóna la possibilitat de tractar més malalts i d'alguna manera avançar professionalment".

Sobre el servei de digestologia únic, el gerent de l'hospital de Vic, Antoni Anglada, va explicar que "estarà format per cinc professionals que es desplaçaran d'un hospital a l'altre per donar una millor resolució als problemes dels ciutadans". Va apuntar que la digestologia compartida entrarà en servei el proper 16 de gener. Va recordar que des d'1 d'octubre d'aquest any funciona amb bons resultats un servei d'urologia compartida entre els hospitals de Vic i Campdevànol. Va precisar que la intenció és que el nou sistema només representi la mobilitat dels metges. "Només per garantir resultats en situacions d'estructura molt compexa es pot moure el pacient", va dir.

Va anunciar que la idea és que al 2012 es comenci a concretar serveis compartits entre Vic, Olot i Campdevànol de diagnòstic a través de la imatge. La intenció, segons ell, és que en l'època de les tecnologies de la informació i la comunicació les imatges no s'hagin de desplaçar físicament. També va preveure que la centralització suposarà un augment del nivell qualitatiu dels professionals de radiologia dels 3 hospitals.

El gerent de l'hospital d'Olot, Carles Puig, va explicar que a més d'en temes mèdics els 3 centres, ara, comparteixen serveis de neteja, informàtica i bugaderia.

El director de l'hospital de Campdevànol, Joan Grané, va explicar que la unió d'hospitals més que de la crisi econòmica, deriva de la manca de professionals. Per a ell, els acords augmentaran el nivell d'atenció professional.

"Tancar un ambulatori en un horari infrautilitzat no és treure el servei a ningú", va dir Boi Ruiz sobre el protestat tancament nocturn del CAP de la Vall de Camprodon. Segons ell, la decisió de derivar l'atenció nocturna del CAP de Camprodon a l'hospital de Campdevànol es va fer a partir dels criteris substanciables d'una evidència monitoritzada del que es feia al CAP de Camprodon a les nits.