El comitè executiu de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) s'ha reunit per estudiar com fer noves compres conjuntes de serveis entre ajuntaments per estalviar despesa, seguint l'exemple de les ja realitzades en electricitat, que ha repercutit en la disminució de fins a un 30% a la factura de la llum. El president, Miquel Buch (CiU), ha explicat que la intenció és que l'administració local contracti de manera centralitzada diferents serveis "per posar millors preus i contractes sobre la taula del món municipal" i rebaixar així la despesa.

Buch entén que l'ACM ha d'aprofitar la seva representativitat -19 de cada 20 municipis integrats- per créixer i seguir el camí marcat per la licitació elèctrica que ofereix al costat de Gas Natural Unión Fenosa. A l'esmentada compra conjunta es van acollir 429 municipis catalans -un 45% del total-, que es van beneficiar d'un estalvi el 2010 del 10% al 30% del seu pressupost energètic, aconseguint a ciutats de mida mitjana els 900.000 euros.

Dels 429 ajuntaments, el 41 per cent dels consistoris pertanyen a la província de Barcelona, mentre que l'altra 60% es reparteix entre Girona, Tarragona i Lleida. Concretament, 195 ajuntaments són de la província de Barcelona (41%), 93 de Girona (20%), 96 de Lleida (21%) i 83 de Tarragona (18%).

Gas i telecomunicacions

"No serà cosa d'un dia per l'altre, però espero treure resultats els pròxims mesos", ha afirmat, i ha afegit que l'objectiu és oferir avantatges en serveis com el consum de gas, telecomunicacions i parcs mòbils.