El Jutjat d'Instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners ha imputat l'actual alcalde de Maçanet, Antoni Guinó (CiU), i l'exalcalde Alfons Soms (PSC) per presumptes irregularitats urbanístiques comeses en l'exercici del seu càrrec. La investigació la va començar d'ofici el fiscal Enrique Barata qui, després d'haver sol·licitat dues pròrrogues al fiscal general de l'Estat per evitar la prescripció del cas, ha decidit judicialitzar l'assumpte en el moment en què les perquisicions de la Unitat Central de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra han descobert indicis de presumptes delictes urbanístics que hauran de seguir-se investigant al jutjat d'instrucció i tenen relació amb autoritzacions i concessions de cèdules d'habitabilitat, compravenda fraudulenta de terrenys, adquisicions d'immobles i construcció de l'Estació Depuradora d'Aigues Residuals.

Si pel fil es treu el cabdell, l'origen de l'assumpte es remunta a l'any 2009 quan, com va avançar en exclusiva Diari de Girona, un vigilant de Maçanet va denunciar l'aleshores alcalde Alfons Soms per un delicte de prevaricació i també va aportar documentació sobre la investgació que el cos va realitzar a l'aleshores regidor d'Obra Pública Antoni Guinó amb la intenció de descobrir irregularitats durant la seva gestió al capdavant del consistori quan era l'alcalde.

Encara manca molta documentació però el passat 9 d'agost la policia de la Generalitat ja va entregar una part de les diligències vinculades en les que es mencionava haver detectat una "nova edificació que substituiria a l'antic mas de Can Súria" -construida entre els anys 2008 i 2011- i que podria respondre als paràmetres denunciats per l'exvigilant que indicava com Soms hauria entregat l'autorització i concessió d'una cèdula d'habitabilitat de forma irregular.

En la mateixa diligència, els agents indiquen que encara els manca practicar gestions amb diversos organismes i persones afectades per determinar una presumpta acció delictiva de Guinó en relació a l'operació de compravenda de terrenys a Mas Cartellà que li haurien proporcionat uns guanys de 840.000 euros i unes plusvàlues superiors al 1.300 per cent. Aquest darrer assumpte també el va denunciar ICV el setembre de 2010. Els ecosocialistes consideren que podria imputar-se a l'edil un delicte de tràfic d'influències i ús d'informació privilegiada.

L'operació de compravenda es remunta als anys 2001 a 2005 quan Guinó era alcalde i a la zona de Mas Cartellà es van requalificar 100 hectàrees de sol rústic a sòl industrial. Amb posterioritat l'edil va constituir una empresa familiar immobiliària i va comprar, per 72.000 euros, quatre finques de la zona just en el moment que deixava de ser alcalde. Al cap d'un any i mig els va vendre per valor de 900.000 euros.

Les diligències d'investigació també s'han centrat a analitzar si s'han produït irregularitats en el procés de construcció de l'Estació Depuradora d'Aigues Residuals de la urbanització Montbarbat. Als agents encara els manca documentació al respecte.

Un repàs a l'inici

La situació no es pot entendre sense la cronologia doncs, paral·lelament a la causa amb la justícia, s'ha de tenir en compte la inestabilitat política que es va generar al municipi.

El 9 de març de 2009 un vigilant de Maçanet va presentar una denúncia al Jutjat d'Instrucció número 1 de Girona en què acusava l'aleshores alcalde Alfons Soms de prevaricació assegurant que havia intentat evitar que es tramitessin certes denúncies i va manar la retirada d'un vehicle del dipòsit municipal sense que el seu propietar s'hagués fet càrrec de les taxes corresponents. El vigilant també va denunciar el seu cap per prevaricació, coacció i usurpació de càrrec públic.

Les denúncies van agafar una nova dimensió quan set vigilants van assegurar que el seu cap els havia ordenat investigar l'aleshores regidor d'Obra Pública Antoni Guinó per tal de trobar irregularritats durant el seu exercici polític -com a regidor o alcalde- i així poder disposar d'un instrument per forçar-lo a deixar de banda les seves reticències a convertir en un cos de policia local els vigilants municipals. L'afer va arribar al ple l'abril de 2009 i va motivar l'obertura de diligències internes que van confirmar la investigació. L'informe d'investigació no va arribar mai al cap i es va entregar al jutjats. En aquest, hi havia referències als casos pels qual s'han imputat els dos càrrecs polítics.

El juliol de 2009, al Jutjat d'Instrucció número 4 de Santa Coloma de Farners, Soms va negar totes les acusacions en relació amb la denúncia per prevaricació. En canvi, tres agents van corroborar la denúncia efectuada. Un d'ells va indicar, fins i tot, que Soms havia sol·licitat a un sergent dels Mossos d'Esquadra que retirés una denúncia interposada a un veí que conduia ebri. Els altres dos van posar de manifest com se'ls va obligar a entregar un cotxe del dipòsit sense que se n'haguessin pagat les taxes.