Les entitats ecologistes de Girona van fer ahir front comú per posar de manifest les "irregularitats" que consideren que es cometen a la Comissió d'Urbanisme de Girona a l'hora de donar el vistiplau a determinats projectes. Els representats d'aquestes associacions van recordar que durant el 2011 els tribunals els han donat la raó en tres grans casos on havien demanat l'aturada del projecte, com són el poligon industrial que s'havia de construir a Vidreres, el de Roses, i el POUM de Palafrugell. En tots tres casos, les entitats havien detectat importants irregularitats que havien exposat als jutges. Per tal d'evitar aquests processos judicials, els ecologistes van reclamar poder formar part de la Comissió d'Urbanisme per tenir "veu i vot" i exercir una funció de control en les decisions que es prenen.

Segons va explicar l'advocat dels naturalistes, Eduard de Ribot, les irregularitats que s'han comès en aquests tres casos demostren que hi ha d'haver "un canvi de model". "No pot ser que es cometin aquests errors i després no s'exigeixin responsabilitats", va sentenciar de Ribot. És més, l'advocat va explicar que el que solen fer els ajuntaments és interposar recursos a les sentències que els són desfavorables per tal de guanyar temps. És per tot això que els ecologistes consideren que és necessari ser presents a les reunions de la Comissió, ja que la legislació vigent permet que puguin tenir-hi representants per poder vigilar de quina manera es tracten els diferents punts de l'ordre del dia.

Prou "causes perdudes"

Els representants de les entitats ecologistes van recordar que sovint es titlla de "causes perdudes"tots els procediments judicials que s'engeguen. En aquest sentit van voler recordar que durant el 2011 tots els casos on hi va haver veredicte, aquest els va ser favorable. En primer lloc, van recordar que el Tribunal Superior va decidir declarar nul el Pla de Vidreres que preveia un nou poligon industrial de 53 hectàrees, classificant com a urbanitzable un sól no urbanitzable que a més es troba en una zona inundable. A més, les entitats consideraven que amb aquesta actuació es destruïa el connector natural entre la riera de Cabanyes i els estanys de Sils.

A més, l'advocat Eduard de Ribot també va recordar que s'havia aconseguit aturar la construcció d'un polígon industrial a Roses, que també hagués comportat trencar amb els connectors entre el Parc Natural i el Cap de Creus. En aquest cas, de Ribot va explicar que la sentència va arribar amb la infraestructura a mig fer, amb tres naus ja aixecades, i que no se'n demanarà la demolició, sinó que només volen que es restableixin els connectors al seu estat original.

Per últim, també es va recordar la sentència que anul·la el POUM de Palafrugell, que preveia un creixement injustificat, creant habitatges per 25.000 habitatges més, posant en perill el subministrament d'aigua que durant els mesos d'estiu ja és deficient. L'advocat considera que les tres sentències els han donat la raó i per això cal revisar la manera en la que es prenen les decisions a la Comissió.