Els dos policies locals de Tossa de Mar que van ser expedientats per malparlar de càrrecs municipals a l'abast dels micròfons de les càmeres instal·lades a la comissaria -de manera presumptament irregular segons considera l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades- han dut el tema als jutjats. Els dos policies, que en el seu moment van ser suspesos de sou i feina, han denunciat per escoltes o enregistrament il·legal i vulneració del dret a la intimitat i l'honor l'ajuntament de Tossa de Mar, l'exalcaldessa -alcaldessa en el moment de la instal·lació de les càmeres- Imma Colom (CiU), el llavors regidor de Seguretat Ciutadana Joan Antoni Hervías (CiU), el que era cap de la Policia Local en aquell moment, el caporal David Barranco, i el cap de Recursos Humans del consistori, Manel Gallego.

La denúncia va ser dipositada als jutjats de guàrdia de Blanes i segueix el seu curs. Mentrestant, el consistori actual, governat per Tossa Unida (TU) i PSC, intenta posar les coses a lloc. Segons van indicar ahir des del sindicat Associació de Policies Locals (APL-CCOO), els expedients oberts al caporal i l'agent han estat arxivats i tots dos han estat recabalats de les mesures preses en contra d'ells. L'agent ras va ser sancionat amb dos dies de sou i feina per dues faltes lleus de desconsideració envers l'alcaldessa Colom i al cap de la Policia Local Barranco. El caporal va ser suspès de sou i feina cinc i 25 dies, respectivament, per la no assistència a una reunió convocada per l'alcaldessa -a la qual se'l va convocar mitjançant una trucada al seu telèfon personal en un dia de festa- i per una falta de desconsideració envers Barranco.

Enregistraments irregulars

Els fonaments dels expedients, segons es reflexava en els plecs entregats als agents, eren els enregistraments de les càmeres de la comissaria. Als documents els fets es descriuen com "falta de respecte a l'autoritat de l'alcaldessa. Davant la comunicació de la sol·licitut de justificar l'absència a una reunió convocada per ella l'agent manifesta que es farà una foto i se l'enviarà, acompanyant les paraules amb un gest de la mà força significatiu", i "falta de respecte i consideració envers un superior mitjançant una actuació coordinada entre el caporal i un agent per, aprofitant l'aclariment d'un incident amb unes claus, menystenir el cap de la Policia Local, superior d'ambós agents".

Segons recull la denúncia presentada als jutjats de blanes, "mantenir les proves il·lícitament obtingudes per part de l'Administració per fonamentar l'obertura d'expedients disciplinaris i aplicar sancions constitueixen la comissió d'un delicte de prevaricació comès per part de l'Administració". Tot plegat fonamentat, continua la denúncia, en què els vídeos "manquen de qualsevol tret de legalitat doncs en la instal·lació de les càmeres que els van enregistrar no es van seguir cap dels itineraris legals previstos i estan mancades de cap legitimitat, i per tant invàlides per imputar als agents la comissió de les presumptes infraccions administratives que van ocasionar l'obertura dels expedients disciplinaris, i per tant les sancions que efectivament es van imposar".

Les càmeres, efectivament, han ocasionat l'obertura d'un expedient sancionador per part de Protecció de Dades. Les vulneracions a la Llei de Protecció de Dades que aquesta entitat ha identificat són greus i podrien generar multes de fins a 640.000 euros, a les quals probablement no caldria fer front ja que les sancions estan pensades especialment envers els particulars. Això no obstant, Tossa haurà de regularitzar les càmeres o bé retirar-les.