Un simple escaló en un establiment, un petit mur en un parc o la falta d'una barana en una rampa poden suposar un veritable maldecap per als centenars d'afectats per esclerosi múltiple que hi ha a les comarques gironines. Les barreres físiques, imperceptibles per a la resta de persones, poden condicionar la manera d'actuar i de moure's amb total llibertat per la gent d'aquest col·lectiu.

Per això, les organitzacions Novartis, FCC y Santa&Cole, amb l'aval de la Sociedad Española de Neurología (SEN), la Federació Espanyola de Lluita contra l'Esclerosi Múltiple (FELEM) i el Ministeri de Foment han engegat una campanya destinada a acabar amb aquests murs físics. Sota el nom de "Talla amb les barreres", conviden tots aquells municipis de l'Estat d'entre 20.000 i 500.000 habitants a presentar-se a un concurs arquitectònic que permeti una millora de mobilitat per a aquests pacients.

Els organitzadors han proposat aquesta iniciativa als nou municipis gironins més grans: Girona, Figueres, Lloret de Mar, Blanes, Salt, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Roses i Palafrugell. Els ajuntaments tenen fins al pròxim 2 de març per elaborar i enviar les seves propostes. A partir d'aquí, la secretaria tècnica de l'organització disposa d'un termini de 4 setmanes per revisar tots els projectes i seleccionar un total de 20 candidatures. D'aquestes, en sortiran 10 finalistes que sotmetran els seus projectes a votació popular fins que surti el guanyador que podrà posar en marxa el projecte sense pensar en el finançament, que anirà a càrrec de Novartis.

L'esclerosi múltiple és la segona causa de discapacitat més freqüents en adults joves (entre els 30 i 40 anys), només superada pels accidents de trànsit. Segons dades de la Federació Espanyola contra l'Esclerosi Múltiple (FELEM), prop de 40.000 persones pateixen aquesta malaltia a Espanya. D'aquestes, prop de 7.300 viuen a Catalunya.