L'enoturisme, o turisme relacionat amb rutes vinícoles -res a veure amb el turisme de borratxera, quedi clar- està agafant embranzida no només en països com França i Itàlia, sinó també a l'Estat espanyol. Vinculat a la gastronomia, és a més una forma de desestacionalitzar el turisme. La DO Empordà està disposada a pujar a aquest tren, i per això compta amb dos importants bitllets que va presentar ahir: la Guia d'Enoturisme de l'Empordà i la seva inclusió en les Rutes del Vi de l'Estat espanyol, al costat de Rioja, Ribera del Duero i d'altres. I això, malgrat que els vins de l'Empordà -van explicar ahi els seus repsentants- costen encara de trobar en llocs tan importants i propers com la ciutat de Barcelona.

La Denominació d'Origen Empordà ha estat inclosa en el projecte Rutes del Vi de l'Associació Espanyola de Ciutats del Vi (ACEVIN). El Patronat de Turisme Costa Brava Girona va presentat ahir aquest nou impuls a l'enoturisme, un segment de mercat que combina l'interès per la viticultura amb els atractius històrics, culturals, arquitectònics i gastronòmics. Rutes del Vi és un projecte que compta amb el suport de la Secretaria General de Turisme i que potencia l'activitat enoturística en zones d'Espanya vinculades a la viticultura per contribuir al seu desenvolupament econòmic i social.

La inclusió en aquesta iniciativa de la Denominació d'Origen Empordà ajudarà a fer un pas endavant en l'estructuració d'aquest producte turístic específic.

Ara cal complir uns requisits

Això sí, ara la destinació haurà de ser auditada per saber si compleix els requisits per aconseguir la certificació "ruta del vi". Alguns dels requisits que es demanen són sostenibilitat en l'activitat, comptar amb sistemes de control de qualitat, infraestructures i oferta específica dedicada al món del vi, entre d'altres.

Un cop s'aconsegueixi aquesta distinció, el Patronat de Turisme vol impulsar un club específic que aglutini accions i una oferta turística concreta per al món del vi.

Malgrat els esforços fets fins ara per la DO Empordà i el Patronat de Turisme, l'enoturisme continua essent una assignatura pendent . Així ho posa de manifest l'autor de la Guia d'Enoturisme de l'Empordà, Lluís Tolosa, una obra que repassa els cellers i restaurants més importants. Tolosa va assegurar que l'Empordà "ho té tot" per esdevenir un referent en l'enoturisme però que "falla la comunicació".

El president del consell regulador, Josep Blanch, va explicar que a Barcelona ciutat la meitat del vi que es consumeix és de fora de Catalunya i que fins fa pocs temps els vins de l'Empordà no eren presents ni a la majoria de restaurants de la demarcació. L'autor de la guia -de la qual s'han editat 4.000 exemplars- va destacar com a valors el paisatge del vi que té l'Empordà, les varietats autòctones com la carinyena o la garnatxa, la personalitat geoclimàtica de la zona i el fet de tenir vins "amb personalitat".