Una plaga de tres insectes afecta els pins marítims (pinus pinaster) que hi ha en quatre municipis de la Selva i en total, fins ara s'ha escampat per una superfície de 400 hectàrees. Com a conseqüència caldrà talar molts arbres. A Sils, Caldes de Malavella, Santa Coloma i Vilobí d'Onyar es pot veure com aquests arbres estan perdent les agulles i s'estan quedant secs per l'atac biòtic de tres insectes (Matsococcus feytaudi, Ips sexdentatus i Pissodes sp.)

Aquest fet també s'ha agreujat, segons un informe del Cos d'Agents Rurals del novembre de 2011 al qual ha tingut accés l'Ajuntament de Sils, per les diferents adversitats meteorològiques viscudes en aquesta zona de la Plana de la Selva en els darrers nou anys. Entre aquestes adversitats hi ha les onades de calor dels anys 2003, 2004 i 2008; les fortes ventades dels anys 2008 i 2009 i finalment, la nevada i pedregada de l'any 2010; fenòmens que han accentuat la mort d'aquest tipus de pi. Un altre aspecte que també hi hauria contribuït és la deficient estructura forestal de la massa boscosa, que seria d'espessor excessiva, segons afirma el consistori de Sils en un comunicat.

I és que a Sils és on es va originar aquesta plaga, segons explica l'alcalde Martí Nogué (IdS), en una zona de pins propera a la carretera que va de Mallorquines fins al Rolls. I davant l'avanç de la malaltia que pateixen aquests arbres, l'Ajuntament ha decidit començar a actuar amb la tala dels arbres per així per una banda donar seguretat als veïns per evitar que els arbres que s'assequin puguin provocar danys en caure, sinó també per evitar que la plaga pugui anar progessant i escampar-se cap a d'altres municipis de l'entorn.

Per tot això, des de Sils, aquesta setmana l'alcalde ha emès un ban on informa del problema amb els pins, que es localitzen principalment, en el cas d'aquest municipi a la urbanització de les Comes així com també, en algunes parts de la de Vallcanera Park. Per ara, l'Ajuntament ja ha contractat una empresa per poder talar els arbres que es troben en parcs públics i per tal que la gent es conscienciï del problema, el 25 de febrer es reunirà amb els veïns de les zones més afectades per tal d'aconsellar-los, relata, sobre què és millor.

L'Ajuntament de Sils va rebre l'informe del Cos d'Agents Rurals fa pocs dies i segons l'alcalde, es va realitzar perquè a finals de l'any passat es va informar a Medi Ambient de la Generalitat que els propietaris forestals estaven veient com els seus arbres s'estaven morint i no se'n sabia les causes i per això es van fer diverses reunions, relata Nogué, per poder trobar solucions. A partir d'aquí es ?va decidir recomanar als col·lectius afectats que talin els arbres afectats per la plaga.