La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va qualificar de "bona notícia" que l'Estat posi fil a l'agulla per abordar la situació econòmica de les administracions públiques. Segons Ortega, qualsevol actuació que faciliti la possibilitat de "fer front als deutes" és benvinguda, tot i recordar que és una decisió recent anunciada per l'Executiu espanyol i que encara cal analitzar-ne "la lletra petita".

Aquest divendres la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que els ajuntaments hauran de lliurar abans del 15 de març al Ministeri d'Hisenda un llistat dels deutes a proveïdors i quinze dies després un pla d'ajustament que contempli el pagament d'aquests deutes.

La vicepresidenta va explicar que l'anunci fet ahir per Soraya Sáenz de Santamaría és una modificació d'una normativa que encara ha de seguir el tràmit parlamentari i, per tant, encara cal conèixer quina és la "lletra petita" d'aquesta decisió. A priori, i sense conèixer al detall la proposta, Ortega va qualificar de "bona notícia" qualsevol actuació que s'emprengui destinada a solucionar la situació delicada que viuen les administracions locals.

Pagar els proveïdors

"El que es tracta és de buscar mecanismes per pagar els proveïdors del món local, i sobre la taula hi ha quins han de ser aquests mecanismes", va afirmar Ortega, qui va detallar que aquests "mecanismes" han de servir per facilitar que les administracions públiques puguin afrontar els deutes. El que el Consell de Ministres ha aprovat és la norma legal per obligar les administracions locals a lliurar aquest llistat de factures sense pagar el Ministeri d'Hisenda i activar, després, la "gran operació financera" anunciada pel ministre Cristóbal Montoro per saldar els deutes de les administracions amb les empreses.

Joana Ortega es va reunir amb els alcaldes de la comarca del Gironès als quals va exposar quines són les línies de treball del Govern per a la nova llei de governs locals i també va explicar la decisió de la Generalitat de deixar que els ajuntaments puguin licitar obres del PUOSC 2012 fins al 2013.