L'Observatori Internacional de la Professió Docent alerta d'un "declivi de la qualitat de l'ensenyament" provocat per les retallades pressupostàries en educació. De fet, aquest ha estat el seu punt de partida per organitzar un seminari que, dilluns vinent, analitzarà les repercussions de les retallades i de la crisi econòmica en la qualitat del treball del professorat, en les escoles, els instituts i les universitats.

Centres universitaris europeus -entre els quals hi ha la Universitat de Girona- i llatinoamericans, instituts de formació d'Itàlia i de Mèxic, el Ministeri d'Educació d'Argentina, CCOO i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya integren aquest Observatori Internacional, amb seu a la Universitat de Barcelona.

Les persistents restriccions econòmiques que afecten l'àmbit educatiu han portat aquests experts a posicionar-se, per segona vegada, davant les retallades de l'administració. Per aquest motiu, el seminari de dilluns s'ha preparat partint de la hipòtesi que retallar places de professorat, augmentar el nombre d'alumnes per aula -la ràtio- i de les hores lectives dels docents, a més de rebaixar-los el sou, reduir els especialistes, la formació continuada dels docents, la inversió en menjadors i transport escolar, en beques i en serveis educatius "provocarà un declivi de la qualitat de l'ensenyament".

Aquesta és la premissa principal de la jornada, així com també que calen recursos materials i humans per millorar la qualitat. Des de l'Observatori reivindiquen una formació adequada per als docents i una ràtio que els permeti individualitzar l'ensenyament, alhora que denuncien la situació d'un docent cada cop "més castigat i desmotivat".