La Generalitat ha posat en coneixement de la Fiscalia de Girona el cas d'un possible claustre romànic ubicat en un jardí privat de Palamós, i presentarà una sol·licitud al jutjat perquè es permeti l'accés al lloc.

Segons el director general de Patrimoni, Joan Pluma, a principi de l'any passat la conselleria va rebre una informació de l'Associació d'Amics del Romànic en la qual s'indicava que prop de Palamós, en un jardí privat, hi havia des de fa diverses dècades un claustre romànic.

Pluma va assenyalar que després de tenir coneixement del fet, es van enviar tres cartes als propietaris de la finca, que segons informa El País són el matrimoni suís format per Kurt i Carmen Englehorn, però no es va rebre cap resposta. Passat un termini de temps, el departament va enviar altres dos requeriments als propietaris per advertir-los que si no col·laboraven amb la Generalitat es prendrien les accions pertinents, ja que el claustre del jardí podria ser patrimoni susceptible de protecció. En aquest sentit, Pluma indica que del que es tracta ara és que els tècnics puguin accedir a la finca.

Per la seva part, la regidora de Cultura, Patrimoni i Turisme de Palamós, Gràcia Artigas, admet que l'Ajuntament tenia constància de l'existència del claustre, però l'obra no gaudeix de cap grau de protecció i l'Ajuntament "no catalogarà el claustre". La regidora va declarar ahir al Diari de Girona que l'Ajuntament sap que l'existència del claustre ha estat comunicada a la Generalitat per part de l'historiador de l'art de la UdG Gerard Boto i, per tant, "és l'administració catalana qui ha d'intervenir i donar a l'element la protecció que es mereix".

Mas del Vent té la corresponent fitxa al catàleg d'elements patrimonials protegits de Palamós, però hi consta com a masia medieval fortificada, no per l'existència del claustre. Aquesta fitxa es va obrir a la dècada del 1990 i, segons la regidora, en la inspecció visual de la masia, els tècnics van observar l'existència del claustre i el van citar, però "com que no és una obra de producció palamosina, sinó un element forani, no es va catalogar".

L'any 1997 va quedar constància a la premsa local de les peticions que les entitats Salvem Castell i l'Associació de Veïns de Sant Joan van fer a l'Ajuntament reclamant la incorporació de claustre del Mas del Vent al catàleg de béns protegits.

Un veí de la zona que coneix bé el claustre ha assegurat que ni els propietaris tenen la certesa que es tracti d'una obra del segle XII.