L'índex de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) d'Activitat Turística augura que l'activitat del turisme estranger augmentarà un 1,4% durant l'any 2012 a Catalunya, encara que creuen que el creixement serà menor que en els dos anys anteriors, quan va augmentar un 6,5% (2010) i un 3,5% (2011).

Segons l'estudi, l'increment serà menor a causa de factors com més incertesa econòmica general, l'organització de grans esdeveniments esportius en altres països -com l'Eurocopa que s'està disputant en l'actualitat a Polònia i Ucraïna i els Jocs Olímpics que es disputaran a Londres- o la menor baixada conjuntural que han patit mercats competidors com Tunísia o Egipte després que s'hagin minimitzat els darrers efectes de les revolucions de l'anomenada primavera àrab.

Sobre el nombre de turistes estrangers, l'índex preveu que visitaran Catalunya uns 15,5 milions de persones, fet que suposa un 3,2% més que l'any anterior, gràcies en part al creixement de turistes de mercats emergents com Àsia oriental o Amèrica del Nord.

Respecte als cinc primers països emissors de turistes, l'estudi espera per a aquest any un augment de turistes francesos (0,7%) i italians (0,4%) i un retrocés dels visitants procedents d'Alemanya (-0,1%), Regne Unit (-5,5%) i els Països Baixos (-22,8%).

La despesa real d'aquests visitants a Catalunya serà d'11.500 milions d'euros, fet que suposa un augment de l'1,6% respecte a l'any anterior.

Així, els autors de l'índex asseguren que el turisme tindrà el paper de "bàlsam" en la situació general de l'economia catalana, encara que subratllen que l'informe no inclou els turistes espanyols, que admeten que "previsiblement poden ser menys que el 2011".

Pel que respecta al conjunt d'Espanya, l'índex de la universitat augura que visitaran el país un total de 58,2 milions de turistes estrangers, cosa que suposa un incrment d'1,5 milions més que el 2011. No obstant aquest augment de persones la despesa que realitzaran al territori serà un 0,2% inferior menor que l'any anterior.