Una plataforma d'estudi dels cetacis que treballa a l'entorn del Parc Natural del Cap de Creus, Projecte Ninam, s'ha proposat convertir els usuaris de la nàutica en col·laboradors i observadors d'aquests animals. Per fer-ho, el col·lectiu està treballant en la creació d'una aplicació de mòbil i d'un sistema utilitzable amb els GPS de les embarcacions per tal que els navegants puguin informar de qüestions com la ubicació, la freqüentació de pas o la profunditat en la qual han visionat una determinada espècie. "Volem que l'usuari de la nàutica esdevingui un explorador del mar", va concloure una integrant del Projecte Ninam, Gemma González.

Davant la impossibilitat de contrarestar la proliferació i, sobretot, la velocitat amb què naveguen les embarcacions de motor, l'entitat ha decidit recórrer a les noves tecnologies i a la implicació del sector nàutic per tal t'intentar corregir la situació. L'objectiu és aconseguir la participació dels usuaris i, així, sensibilitzar-los dels danys que poden causar les hèlices dels seus vaixells.

Gemma González va advertir dels perills de la nàutica d'esbarjo i va insistir en la importància que la població sigui conscient de què, com a tot el Mediterrani, "els dofins mulars estan en contacte directe amb la nostra costa". No tenir present aquest fet provoca l'amputació d'aletes, tal com ha pogut comprovar el Projecte Ninam en les seves observacions a l'àrea costanera de la seva influència: entre el Cap de Creus, les Illes Medes i el canó de Palamós. Dels aproximadament 150 exemplars de dofí mular que han identificat en aquesta zona, González va concretar que 7 tenen les aletes amputades i que la majoria són femelles. A part de les hemorràgies que els han pogut causar les ferides, l'experta va remarcar la incidència d'infeccions o de virus degut a la contaminació de l'entorn marí, així com les dificultats per desenvolupar-se sola a partir d'ara.

Des del Projecte Ninam esperen que l'aplicació que ja estan presentant als clubs nàutics ajudi a evitar noves agressions i a fomentar la convivència d'embarcacios i de cetacis a les aigües mediterrànies.