Durant tot aquest mes, vint-i-cinc restaurants de Lloret ofereixen dins l'àmbit de les "X Jornades de la cuina del peix de l'art", la possibilitat d'assaborir un bon reguitzell d'especialitats marineres. És admirable comprovar com, any rere any, hostalers, restauradors i ajuntament segueixen endegant propostes de tot tipus per dinamitzar la vila en temporada baixa. Així, activitats com les Jornades de la cuina de l'arròs i aquesta del peix de l'art es van consolidant dins calendari gastronòmic gironí. Si bé, actualment, Lloret no compta amb una gran flota, el veí port de Blanes assegura la provisió d'un producte de qualitat, fresc i de proximitat. Així ho reflecteixen les propostes d'alguns dels restaurants participants, indicant expressament aquesta procedència.

Pel que fa al menjar, en general, les cartes resulten atractivament diverses i fan honor al que propugnen actualment les veus més autoritzades del món culinari: treballar amb producte fresc i de proximitat. En canvi, llegint els maridatges enològics que acompanyen els plats de peix i marisc, m'ha envaït un enorme sentiment de perplexitat. Els vint-i-cinc restaurants ofereixen, només, propostes de vinyes llunyanes: blancs de Rueda i Navarra, negres de Rioja i rosat de Navarra.

En un moment en el qual a diferents llocs de l'Estat estan retirant de les cartes caves i vins catalans, aquí, amb la generositat que ens caracteritza, podem organitzar unes jornades gastronòmiques sense la presència de cap referència catalana: ni de proximitat, com seria un DO Empordà, ni de cap altra de les nombroses i prestigioses DO catalanes.

Tant de bo les jornades ?tinguin tant èxit, com en edicions anteriors. Però, deixant a banda filies, fòbies, estratègies i patrocinis més o menys generosos, penso que fóra desitjable que, en properes mostres del nivell i la projecció d'aquestes "X jornades del peix i el marisc de Lloret", les propostes de celler contemplessin, també, productes de proximitat. Així, la mandonguilla de morena amb carxofes confitades i emulsió de cava Berta Bouzy (Montferrant) que proposa un dels restaurants i que acompanya també les postres, no esdevindria, com enguany, una rara i atractiva excepció.