La mitjana de deixalles diàries que generen els gironins és superior a la de Catalunya. Unes dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) constaten que cada habitant de la demarcació va generar, al llarg de l'any passat, 1,77 quilos diaris de residus, mentre que la mitjana catalana es va situar en 1,47 quilos. Les xifres també revelen que durant el 2011 les comarques gironines van fer menys recollida selectiva que el conjunt del país: només el 34% del total de residus de Girona es va separar per materials, mentre que en el conjunt del país la dada va superar el 40%.

D'acord amb l'ARC, la província va registrar 478.022 tones de deixalles municipals, fet que suposa una lleugeríssim baixada (1,18%) respecte a l'any anterior. Malgrat que la recollida selectiva encara és una assignatura pendent per als gironins, al llarg del 2011 les llars de la província van reciclar un 2,24% més que durant el 2010, i van arribar a les 159.623 tones.

En el si del territori gironí, les comarques de la costa van ser les que van generar més residus. Això s'explica fonamentalment pel marcat caràcter turístic d'aquests territoris, i la massificació que es produeix en èpoques de temporada alta. L'Alt Empordà és, amb 2,3 quilos per habitant i dia, la comarca que més deixalles genera, seguida pel Baix Empordà (2,15 kg/hab/dia) i la Selva (1,85 kg/hab/dia).

A l'altra banda del quadre se situa la comarca del Gironès com la que deixa menys deixalles de tota la demarcació: 1,17 quilos diaris per càpita. La segueixen Pla de l'Estany (1,37 kg/hab/dia), Garrotxa (1,46 kg/hab/dia) i Ripollès (kg/hab/dia). Aquests resultats desmenteixen que les regions amb més població siguin automàticament les que generen més deixalles. El Gironès, amb 160.000 habitants, té un registre de residus inferior a comarques de 26.000 o 55.000 habitants com el Ripollès o la Garrotxa.

Pel que fa a la recollida selectiva per comarques, el Pla de l'Estany lidera en reciclatge amb un 33,51%, seguida pel Gironès, Ripollès, Garrotxa, Alt i Baix Empordà. La comarca que menys recollida selectiva porta a terme és la Selva, amb una xifra inferior al 25%.

Recollida "neta" i "bruta"

Enguany s'introdueix un nou concepte d'informació en la recollida selectiva de residus: la dada de recollida selectiva neta, és a dir, un cop descomptats els impropis, que són aquells residus que no corresponen al contenidor on es dipositen. Aquesta dada aporta informació sobre la qualitat de les recollides selectives, així com del potencial de valorització.

D'acord amb aquest nou criteri a escala territorial, a les comarques de Girona el percentatge es va situar en el 28,28%, quan la mitjana catalana és del 33,67%.

Les dades recollides per l'Agència de Residus de Catalunya corresponen a la informació facilitada pels ens locals titulars de la gestió de residus municipals. Les quantitats de residus totals són una representació la suma de recollides domiciliàries, comercials i entrades a deixalleries.