Quatre dies després del previst, l'Ajuntament de Blanes aprovava ahir el seu pressupost que fins l'últim moment l'equip de govern liderat pel socialista Josep Marigó va estar negociant amb el grup municipal de Convergència i Unió (CiU). El ple s'havia de celebrar dilluns però el govern va donar "més temps" als grups municipals per tal d'estudiar-los i negociar-los i ahir es va aprovar gràcies a l'abstenció del principal grup de l'oposició, CiU. Els grups d'ICV-EUiA i PP van votar-hi en contra.

El compte va prosperar perquè l'equip de govern de Josep Marigó (PSC) va decidir acceptar els deu punts proposats pel grup de CiU que entre d'altres comportaran, segons va ressaltar el portaveu Joaquim Torrecillas que se segueixi donant suport econòmic a l'escola de música, el club d'hoquei, el club esportiu Blanes, que es reservi un espai per la Unitat d'Escolarització Compartida, que es reservin 18.000 euros per a la gestió de la piscina de l'escola especial el Ventijol, entre d'altres. Així com també el mantenimet de diferents comissions de seguiment.

Malgrat l'abstenció, Torrecillas va qualificar el pressupost presentat pel PSC "de subsistència, de no preveure cap projecte ni tampoc mostrar cap lideratge". I va criticar que entre el 2012 i 2013, el govern només hagi pogut fer una rebaixa del 0,45% de les despeses malgrat totes les retallades realitzades. Però va justificar l'abstenció del grup dient que és un compte que s'ajusta al Pla d'ajust i va recordar que al seu parer "el futur demà cal començar-lo a construir-lo avui, cosa que farà CiU". Cal recordar que la federació nacionalista va ser l'únic grup que va aprovar el pressupost del 2012.

La resta de grups com també va fer CiU van destacar que malgrat que el pressupost per al proper any s'eleva fins als 40,7 milions d'euros en ingressos, en canvi, no destina ni un euro a inversió. Des del PP, el portaveu, Salvador Tordera, va destacar que per quadrar el pressupost del 2012, Blanes "ha hipotecat durant deu anys les zones blaves i tot per complir amb el pla d'ajust". I va afegir que el compte "no té ambició i en canvi el poble, és el que ha de pagar les coses i amb l'ajust d'un altre partit que ha ajudat a apujar taxes i preus públics". I en canvi, això, segons Tordera "no es trasllada al carrer perquè està mal endreçat, brut i no són ni tan sols capaços de conservar el que hi ha". També va assegurar que si bé el pressupost preveu uns ingressos "aquests seran molt millors i també hi ha un fons de contingència que no entenem amb 675.000 euros sense assignació i partides de només un euro, que seran ampliables en funció del que es rebi de la Generalitat i l'Estat".

I des d'ICV-EUiA el seu cap, Joan Salmerón, va defensar el vot en contra i va destacar que aquest segon pressupost del PSC "materialitza la política actual de l'equip de govern i ratifica la política de retallades, moltes d'elles que proven de Madrid i Barcelona però, sempre rescolades per CIU" i va demanar la "insubmissió" del govern de Marigó vers el que s'imposa de les diferents administracions. També va criticar que el govern de Marigó "fa un silenci còmplice dels 25 milions en crèdits i factures no pagades i que porten que Blanes hagi de pagar sis milions entre amortitzacions i interessos". I va lamentar que encara hi hagi "conflictes entre plantilla i ajuntament durant tot l'any que en comptes de suavitzar-se semblen enquistats". Finalment va lamentar que CiU permetés l'aprovació del pressupost. L'alcalde, Josep Marigó, va anunciar que s'estan llimant les posicions amb la plantilla i va destacar que és un pressupost lligat al pla d'ajust i a la realitat econòmica actual.

La subrogació, sobre la taula

Abans de debatre's al pressupost també s'havia d'aprovar la subrogació de dos empleats del Consorci urbanístic portal de la Costa Brava-Illa de Blanes que haurien de formar part de la plantilla municipal. Un punt que per segon cop -en el ple passat també va passar- es va deixar a la taula. En aquest cas, per manca d'uns informes de Governació, segons Marigó.