Endesa ha invertit gairebé 300.000 euros al llarg d'aquest any a les comarques gironines per protegir línies elèctriques i evitar que les aus s'hi electrocutin. Aquests treballs es fan a les torres de mitja tensió, on s'instal·len fundes aïllants als cables i barres amb punxes que eviten que les aus hi puguin fer parada. Per fer-ho no cal desconnectar la línia; és a dir, que els operaris treballen en tensió.

Sobretot, com va concretar ahir el cap d'àrea d'Endesa a Girona, Manel Almeida, es prioritzen aquelles línies que passen per boscos o parcs naturals. A més part de la inversió s'ha destinat a substituir 22 quilòmetres de xarxes de baixa tensió per cable trenat, que evita el risc d'incendi.

Dos operaris s'enfilen, dins de cistelles i amb l'ajuda d'una grua, fins al capdamunt d'una torre de mitja tensió a la zona d'Anglès. Aquesta línia, de 25 kV, dóna servei a 1.100 clients, repartits entre aquest municipi i els veïns de Bescanó i Bonmatí. Els operaris estan totalment protegits, amb casc i guants especials, perquè la línia on treballen no s'ha desconnectat de la xarxa. De mica en mica, instal·len uns plàstics aïllants als cables que van a parar a la torre i, a la part de la creueta -allà on els cables ja comencen a penjar- hi posen unes plataformes amb punxes.

Aquesta és una de les torres de mitja tensió on la companyia Endesa ha instal·lat, aquest 2012, sistemes per evitar que les aus s'hi electrocutin i morin. "Quan els ocells volen aturar-se a les torres i despleguen les ales, és fàcil que puguin tocar els conductors; per això els aïllem i, a més, en aquelles zones on es poden electrocutar, hi posem punxes per evitar que hi passegin", va concretar el cap d'àrea a Girona d'Endesa, Manel Almeida.

La companyia va instal·lant aquestes mesures arreu de la demarcació, però sempre prioritzant aquelles línies que passen per zones boscoses o en parcs naturals. "Els agents rurals ens van indicant llocs puntuals on s'han trobat aus mortes per col·lisió o també d'aquells punts que són més sensibles i per on passa una línia", va indicar Almeida.

El cap d'àrea a Girona va explicar que, arreu de la demarcació, la companyia gestiona uns 10.000 quilòmetres de línies de mitja tensió. "Tenim molts quilòmetres de línia i, per tant, el número de torres és immens; per això, anem actuant i protegint aquells llocs clau, perquè s'hi han detectat anomalies o bé ens ho han demanat els rurals", va precisar.

Per exemple, al parc natural dels Aiguamolls, a més de protegir les línies, la companyia va instal·lar unes plataformes al cim de les torres elèctriques per facilitar que les cigonyes hi facin el niu. "D'aquesta manera, evitem col·lisions i morts per impacte d'aquestes aus", va dir Manel Almeida.

Allò curiós d'aquests treballs de protecció també és que, per portar-los a terme, la línia no es desconnecta de la xarxa. "Treballem en tensió i els operaris estan del tot protegits; d'aquesta manera, no provoquem afectació als clients", va explicar el cap d'àrea d'Endesa a Girona.

Cable trenat

En total, aquest 2012, la companyia ha invertit gairebé 300.000 euros a les comarques gironines per protegir línies elèctriques i evitar accidents i electrocucions amb les aus.

Però no només això. I és que part d'aquesta inversió també s'ha destinat a substituir fins a 22 quilòmetres de línies de baixa tensió perquè la xarxa sigui més robusta i resistent.

Fins ara, en aquests quilòmetres, el traçat de la línia constava de tres cables paral·lels. El que s'ha fet és substituir-los per cable trenat (que també en redueix l'impacte visual). Així, quan hi ha vent o tempesta, els tres cables es mantenen units i s'eviten contactes no desitjats.

D'aquesta manera, també es minimitza el risc d'incendi forestal a les zones boscoses, perquè la línia la forma un sol cable trenat, i es disminueix, també, el perill que un ocell pugui xocar-hi.