Els hotels gironins perden un 12% de pernoctacions nacionals

L'any 2012 es tanca amb un descens de només el 3% en l'ocupació per l'augment del turisme estranger (1%)

 

GIRONA | A.S. Les pernoctacions hoteleres van caure un 3% als establiments gironins durant l'any 2012. Però el més destacat d'aquesta xifra és que mentre les de clients estrangers van créixer un lleu 1%, les pernoctacions nacionals (clients espanyols i catalans) van patir un descens del 12%, passant dels 3,4 milions als 3 milions. Tot i que les dades corresponents a 2012 no són encara oficials, les definitives no variaran gaire.
Durant l'any 2012 els hotels gironins van assolir 10,52 milions de pernoctacions, dividides entre els 7,48 milions corresponents a turistes estrangers, i els 3,04 milions de turistes nacionals. Un any abans la xifra global havia sigut de 10,84 milions (7,40 de turistes estrangers i 3,44 de nacionals). Com es pot observar l'augment, minso en termes percentuals però important en xifres absolutes, del turisme estranger, ha compensat en bona part la caiguda del turisme nacional.
Pel que fa a número de viatgers, el descens total ha sigut de 3,5%. El número de turistes estrangers allotjats en hotels gironins va passar de 3,30 milions en 2011 a 3,19milions, i el de turistes nacionals de 1,43 milions a 1,35.

Un -10% el mes de desembre
Pel que fa a les dades del mes de desembre, que són les que ahir va donar a conèixer l'Institut Nacionald'Estadística, els hotels gironins han perdut un 10,4% de pernoctacions respecte desembre de 2011. En aquest cas ha baixat fins i tot més el turisme estranger (-17%) que el nacional (-6%). En total, s'ha pasat de les 242.858 pernoctacions a les 217.564.
Quant a les pernoctacions de turistes nacionals en establiments hotelers al total de Catalunya, van caure un 4% al desembre de 2012, mentre que les dels estrangers es van reduir en un 2,2%, sempre segons dades de l'INE. A tot Espanya, l'últim mes de desembre es va tancar amb 12,3 milions de pernoctacions en establiments hotelers, un descens del 5,1% respecte al mateix mes de l'exercici anterior, llastats per una forta caiguda de la demanda nacional.
A més d'aquestes dades de desembre, l'INE va avançar ahir que en tot 2012 el nombre total de pernoctacions realitzades pels turistes en establiments hotelers espanyols van arribar als 281,3 milions, fet que suposa una caiguda de l'1,9% respecte a l'any anterior. Menor,com es veu, al la caiguda del 3% dels hotels gironins.
Els allotjaments dels turistes espanyols van patir un descens interanual del 8,4%, que no va poder ser compensada per l'avanç del 2,3% registrat què van dur a terme els viatgers estrangers.
Els mercats emissors alemany i britànic van concentrar un 51,1% del total de les estades hoteleres estrangeres que es van produir a Espanya -amb un 25,7% i un 25,4% cadascun-, experimentant el primer un descens interanual del 2,2% i el segon, un increment de gairebé un 8%.
L'estadística que publicava l'INE no aportava més dades sobre les xifres del conjunt de l'any, que seran difoses el pròxim dia 29, i només analitza les de desembre de 2012.
Respecte aqiest mes, els allotjaments dels espanyols van disminuir un 13%, davant un augment de l'1,7% dels dels estrangers. Per la seva banda, l'estada mitjana va pujar un 0,6%, situant-se en 2,9 pernoctacions per viatger, mentre que l'ocupació va arribar a un 36,6% de les places ofertes.

Comarques

Efrén Garcia i Cristina Díaz, ahir, a l'Hospici d'Olot.
L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

Els arquitectes Efrén Garcia Grinda i Cristina Díaz Moreno varen exposar la rehabilitació de...

«Atropellava tot el que podia»

«Atropellava tot el que podia»

Els testimonis asseguren que el conductor de la furgoneta anava fent esses pel carril central de...

Barcelona entra en la nova normalitat

Barcelona entra en la nova normalitat

«No és un atemptat contra Espanya, de cap manera contra Catalunya, el terrorisme islàmic colpeja...

Trump insinua que s´hauria de matar el detingut

Trump insinua que s´hauria de matar el detingut

«Estudieu el que el general nord-americà Pershing feia als terroristes quan els capturava. No va...

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

El telèfon d'emergències ha rebut 60.566 avisos des de les comarques gironines entre gener i juny,...

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els vaguistes han anunciat que prenen aquesta decisió en mostra de respecte cap a les víctimes i...

Enllaços recomanats: Premis cinema