El Centre de Distribució d'Aliments de Lloret de Mar va donar servei durant l'any 2012 a 481 famílies, cosa que representa un increment del 33,6 per cent respecte de les que es van atendre l'any abans, quan van ser 360 famílies. L'equipament es va posar en funcionament el mes de gener del 2011 i és una iniciativa comuna entre les diverses admnistracions i entitats privades del tercer sector.

En concret, els implicats en el projecte són l'Ajuntament de Lloret de Mar, Càritas Local, Càritas Diocesana, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i La Caixa, i l'objectiu del Centre és donar suport a les famílies i persones amb dificultats socioeconòmiques. Pel que fa al nombre de persones ateses durant l'any passat, van ser un total de 1.143 i la previsió és que aquest 2013 la xifra segueixi creixent.

La regidora de Benestar i Família de Lloret de Mar, Iodia Saracíbar (CiU), relata que el Centre de Distribució d'Aliments va néixer com un projecte que "té dues línies de treball: per una banda, l'entrega d'aliments i productes bàsics i per l'altra, la formació, que dota aquestes persones d'habilitats i estratègies per fer front a la seva situació". De fet, unes 130 persones han participat en tallers informàtius sobre economia domèstica, habilitats d'informació i manipulació d'aliments. La majoria d'usuaris tenen fills menors d'edat i són, sobretot, famílies monoparentals.

I afegeix que unes de les valoracions que fa més positives és que s'ha "dignificat", destaca en una nota, l'entrega d'aliments. I és que segons Saracíbar, s'ha passat "de donar lots a poder diposar els aliments com si fos un supermercat on les persones trien aquells que més necessiten".

Un fet que, a més, ha suposat, al seu parer, que "s'hagi dignificat l'entrega d'aliments, i es doni un tracte més personalitzat i menys assistencial".

Peix i carn, aquest 2013

Per seguir amb aquesta línia, l'any passat, a banda dels aliments bàsics d'higiene i alimentació ja habituals com l'arròs, llegums o lactis, es van incorporar al Centre de Distribució d'Aliments la fruita i la verdura. I de cara a enguany, també es preveu poder-hi introduir carn i peix. A més, la regidora de Benestar i Família de Lloret, Idoia Saracíbar, va explicar a Nova Ràdio Lloret que els beneficiaris, depenent del nombre de persones que hi ha a la família, reben uns punts que després poden canviar pel que volen. I que, a canvi de rebre menjar i productes d'higiene, els usuaris paguen una quota simbòlica que és d'1, 2, 3 o 6 euros en funció de la situació econòmica de cada família. A més, els usuaris tenen hora concertada, mai no coincideixen les famílies diferents, va destacar l'edil a l'emissora.