Les clàssiques setrilleres dels bars i restaurants poden desaparèixer a partir de 2014. La Comissió Europea (CE) té intenció de controlar la qualitat de l'oli d'oliva que es serveix als establiments, i per això ha aprovat una normativa que obliga a mostrar el producte amb una etiqueta que indiqui la denominació d'origen i en un envàs que n'impedeixi la reutilització.

La mesura està pensada per informar degudament de l'aliment que consumeixen els clients i blindar-los de possibles males pràctiques, com ara colar com a nou un oli refregit diversos cops. A més, permet afavorir la competitivitat entre els productors. Però a la pràctica també suposa acabar amb un dels utensilis més populars de la taula ibèrica, un fet que ja ha topat amb l'oposició frontal dels restauradors.

El coordinador del col·lectiu de cuina Girona Bons Fogons, Toni Vallory, afirma que és aviat perquè el sector prengui una decisió "però està clar que ens hem d'oposar rotundament a la mesura de retirar les setrilleres dels restaurants". Vallory justifica el seu posicionament remarcant que "costa d'imaginar totes les taules d'un establiment amb ampolles d'oli que quan s'esgotin, s'hagin de tirar i canviar-les per unes de noves". Pel coordinador de Girona Bons Fogons, aquest aspecte de la normativa "potser té sentit a Finlàndia però no pas al nostre país, on l'oli d'oliva és un producte bàsic de l'alimentació". Vallory creu que si s'aprova la norma de la CE, els restaurants haurien d'assumir les despeses que generaria servir l'oli en ampolles etiquetades, un cost massa elevat que no estan disposats a afrontar.

Els responsables dels establiments consideren a més que la normativa entra en contradicció amb les polítiques de reciclatge i optimització d'envasos de la Unió Europea: "per un costat la proposta demana millorar l'eficiència i la qualitat de l'oli, però per l'altre t'insta a estar constantment llençant envasos i gastant-ne de nous".

Aquesta proposta, que s'ha de debatre en els propes dies en el si de la Comissió, ja ha estat vista amb bons ulls pels fabricants d'oli d'oliva, que la veuen com una oportunitat per reivindicar el seu producte. Els restauradors gironins també estan d'acord amb què el client estigui degudament informat del menjar que consumeix, i admeten "mala praxi" per part d'algun establiment "tot i que últimament això ja gairebé no passa".

Com a solució a mig camí, Vallory proposa crear un etiquetatge que es pugui col·locar directament en les setrilleres, de manera que els propietaris dels bars i restaurants puguin seguir fent ús d'aquests estris sense necessitat d'anar amunt i avall amb les ampolles d'oli.

"Demanem al client que confiïen el producte que li servim. Quan un restaurant afirma que aquell bistec és de tal lloc i tal qualitat, no ha de comprar tota la vaca perquè el client pugui comprovar que diu la veritat. Amb l'oli passa el mateix", raona el coordinador de Girona Bons Fogons.