L'anunci de la construcció i obertura d'una residència per a gent amb 120 places a Figueres ha posat en alerta el sector. Des de l'Associació Catalana d'Empreses d'Atenció a la Dependència (ACAD-CAT) no entenen per què es pretén crear noves places quan gai?rebé la totalitat de les actuals a l'Alt Empordà, com a la resta de Catalunya, té llits buits; la Generalitat no en concerta i, a més, tarda molt a pagar les ajudes de la dependència concedides.

"Tots els sectors i aquest en particular està passant una situació complicada, hi ha llits buits a tot arreu, i projectar nous equipaments no sembla una decisió encertada". Ho explica el gerent de l'ACAD, Juli Martí, que viu la realitat de les empreses que disposen de residències per a gent gran. Arreu de Catalunya la majoria pateixen situacions complicades perquè tenen nombroses places buides que no aconsegueixen omplir i fins i tot amb centres que han tancat les portes i la comarca no és una excepció. Per Martí, el més lògic seria "primer omplir els que hi ha a la zona de l'Alt Empordà i llavors pensar en utilitzar diners per a equipaments nous". I afegeix que "crear estructura quan en tenim no sembla lògic".

La residència que es pretén ?obrir a Figueres, a més, es planteja un gran nombre de places concentrades. Això fa que el sector entengui encara menys aquesta operació per part d'una administració que té greus dificultats econòmiques per assumir les obligacions actuals.

Diverses residències, segons ha comprovat Diari de Girona, disposen de places buides, però a més no aconsegueixen que la Generalitat els en concerti. Moltes porten mesos o anys sol·licitant concertar places però la resposta sempre és que no hi ha pressupost. Per tant, "sembla contradictori que se'n faci una de nova amb places concertades perquè o hi ha pressupost o no n'hi ha". El sentit comú, creuen des de l'ACAD, fa pensar que "hauriem de donar places a concertar als establiments que estan funcionant des de fa anys amb total solvència i reuneixen les condicions i els requisits".Un dels centres amb els que ha contactat Diari de Girona és la residència de Palau-saverdera on admeten que tenen un sobrant d'una quinzena i que se'ls deneguen les sol.licituds de places concertades.

Els centres sí tenen persones que reben per part del Govern català ajudes en funció del seu grau de dependència. Algunes famílies les reben directament i altres ajudes arriben a les residències. Però com en molts altres sectors, els diners arriben amb molts mesos de retards. En aquest cas agreuja la situació de tresoreria de les empreses. Des de l'ACAD, manifesten que la postura "serà defensar molt seriosament això amb arguments de sentit comú, amb seny, i sent consicents de quina situació s'està vivint".

A Catalunya hi ha 50.000 places i es calcula que un 12% estan desocupades, 6.000 llits. A l'Alt Empordà, si s'obre el nou centre, es creu que sobrarien cap a una cinquantena de places.