La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga el cas Clotilde, Maria Eugènia Alegret, ha encarregat a la Intervenció General de l'Estat que analitzi els convenis urbanístics entre l'Ajuntament de Lloret i l'empresa del presumpte cap de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov, Diagnostic Development Company, segons informa l'àgencia Efe.

Aquesta petició s'entronca amb la investigació sobre si el consistori que va liderar l'actual diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo, va donar un tracte de favor a l'empresari rus per a l'elaboració de projectes urbanístics a la població. Val a dir que el primer conveni, el que afecta l'antiga plaça de braus reconvertida en un centre comercial, no el va signar inicialment Petrov sinó que aquest el va comprar a la família que fins aleshores havia tingut en propietat aquella finca. Així ho va admetre també l'arquitecta Pilar Gimeno davant el TSJC en la seva declaració del 10 d'abril passat.

A tenor de com s'ha desenvolupat la investigació fins al moment i tot el que n'ha transcendit, és probable que Intervenció General hagi d'analitzar la bonificació del 50% de l'impost de construcció del centre comercial de la plaça de braus. Una deducció que va suposar un estalvi de 133.000 euros a l'empresa administrada per Petrov i que obeïa a una clàusula del conveni que havia passat desapercebuda fins que DDC va tornar a llegir-se el document després que el supermercat que havia d'arrendar el centre comercial els digués que hi havia 50 places d'aparcament que s'havien d'adjudicar a un preu superior al que es pagava en aquell moment.

És evident que en les declaracions dels exregidors de Lloret, Joaquim Teixidor (GRILL), Lluïsa Parrilla (PSC) i Antoni Garcia (ICV), que tindran lloc avui davant l'alt tribunal, se'ls preguntarà sobre aquesta bonificació, tal com ja es va fer amb l'exportaveu d'ERC a la població, Eduard Coloma, qui sempre va defensar la legalitat de les bonificacions en tant que així estaven previstes en les ordenances municipals però va votar en contra d'aquesta perquè entenia que no quedava justificat l'interès públic de l'obra de Petrov.

Nou imputat

Avui també declararà com a imputat un altre empresari que va patrocinar amb 45.000 € els equips locals d'hoquei i futbol. Es tracta del soci d'un constructor que ja va declarar per la mateixa raó però en qualitat de testimoni i que va explicar que el regidor d'Urbanisme en l'època de Crespo, Josep Valls (CiU), li solucionava els problemes administratius de les seves obres després d'accedir a la seva oferta de patrocinar l'equip de futbol local.

La qüestió del patrocini de les entitats esportives sempre ha planat en el cas doncs també s'han investigat les realitzades per Petrov durant tres anys i que ascendien a un total de 270.000 euros.

S'ha de tenir en compte que el cas Clotilde té dues vessants: una investigada al TSJC i centrada en els delictes de prevaricació i suborn i una altra que analitza l'Audiència Nacional focalitzada en un delicte de blanqueig de capitals.

A partir aquest darrer, el fiscal ha demanat a la magistrada Maria Eugènia Alegret una comissió rogatòria a Andorra per esbrinar si el diputat i exalcalde de Lloret disposa de comptes ocults. El ministeri públic formula aquesta petició al·legant que és necessari investigar el patrimoni de Crespo i completar la seva informació fiscal del 2011. Afegeix que aportarà les dades de l'Agència Tributària que posseeix quen les disposi en la seva totalitat.

El cert és que aquestes dades se li han demanat en nombroses ocasions al fiscal i encara no les ha aportat. Per aquesta raó la magistrada li ha indicat que es pronunciarà sobre la comissió rogatòria una vegada la fiscalia aporti les dades i els certificats que es pretenen actualitzar i que, per a més inri, no apareixen a la causa ni en la querella interposada contra Crespo.