El Ministeri d'Agricultura ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat el primer pla de gestió de la gamba de Palamós, una norma que preveu regular-ne la pesca per garantir la supervivència de l'espècie. El pla preveu que les 22 embarcacions autoritzades per capturar aquest crustaci hauran de quedar-se a port un total de 60 dies per any, la gran majoria (39 dies) els mesos de gener i febrer. Així mateix, es recull que cada embarcació podrà estar com a màxim onze hores i mitja feinejant i que mai es podrà sortir a mar més de cinc dies per setmana. La norma té vigència per a cinc anys i es marca com a objectiu que al final d'aquest període s'hagi reduït un 20% el nombre d'embarcacions que pesquen gamba.

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha elaborat el primer pla de gestió que ha de regular la pesca de la gamba a set caladors del litoral gironí, pròxims a Palamós (Baix Empordà), on es pesca aquest crustaci. La norma es va publicar al BOE dilluns i, a partir d'aquest dimarts, ja és d'obligat compliment. La seva vigència és de cinc anys, tot i que el ministeri reconeix que es pot modificar si calgués.

Un dels preceptes del pla estableix que els pescadors s'hauran de quedar a port durant 60 dies cada any. De fet, la confraria de Palamós ja feia vedes de dos mesos seguint recomanacions de biòlegs i experts per evitar pescar exemplars que no arriben a les mides reglamentàries i que, sobretot, proliferen els mesos de gener i febrer. Els pescadors feien aquestes vedes de manera preventiva i per autoregular-se però, a partir de la publicació del pla de gestió, ara aquestes vedes seran d'obligat compliment i es preveuen sancions per a qui no les compleixi.

El pla de gestió elaborat pel ministeri determina que, dels 60 dies de veda, 39 s'hauran de fer seguits després del 6 de gener, set més durant la segona setmana de març i la resta, catorze dies, la primera i tercera setmana d'abril. Aquest calendari, però, es podria revisar segons les condicions en què es trobi l'espècie. Per això, la norma recull que a partir del segon any es podrien reduir fins a un 10% el nombre de dies que les barques estan autoritzades a pescar si així fos necessari. A més, també determina que, com a molt, les embarcacions podran estar-se onze hores i mitja feinejant (comptant des que surten del port fins que tornen a creuar la bocana) i un màxim de cinc dies per setmana.

Un dels objectius d'aquesta regulació és també limitar la capacitat de la flota. Actualment, hi ha 22 embarcacions d'arrossegament que estan autoritzades a pescar gamba de Palamós. Quan passin els cinc anys d'aplicació del pla de gestió, el ministeri vol que s'hagi reduït en un 20% el nombre de barques que surten a pescar aquesta espècie. Així mateix, no es permetrà a les embarcacions instal·lar motors més potents i, en cas d'haver-lo de canviar, el nou haurà de tenir una potència màxima de 500 HP.

El ministeri reconeix que la gamba de Palamós és una espècies "força específica i selectiva", tant per com es pesca com per on es troba localitzada. Per això, defensa que cal una regulació específica que pugui "garantir la seva conservació i el seu desenvolupament sostenible en el futur". També destaca que les vedes establertes es fan en dates alternes per tal de garantir l'abastament dels mercats.

Durant el 2012, els pescadors de la confraria de Palamós van pescar 74 tones de gamba inclosa dins la marca de garantia. El valor de la seva venda, en subhasta, va ser de 2,1 MEUR. En el que portem d'any, han capturat nou tones de gamba que s'han venut a la llotja per poc més de 270.000 euros.