El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), l'olotí Josep Maria Padrosa, va signar el 2012 contractes públics amb un holding de sis empreses privades de les quals ell mateix és apoderat per import de 14,29 milions d'euros, segons va informar ahir el diari El País.

Padrosa podria estar vulnerant dues lleis catalanes sobre incompatibilitats, segons el rotatiu, ja que dirigeix el Catsalut -organisme públic a través del qual la Generalitat finança hospitals i serveis sanitaris-, i a la vegada és apoderat de 16 empreses pertanyents al holding sanitari Corporació Fisiogestión, del qual va ser director general fins que va entrar en l'administració catalana.

Malgrat deixar el seu càrrec, Padrosa no hauria perdut els seus poders en les empreses, i va seguir signant contractes públics amb aquestes per valor de 15,74 milions el 2010; 14,31 milions el 2011 i 14,29 milions el 2012.

Una portaveu del Departament de Salut de la Generalitat va declinar fer declaracions sobre aquesta informació, si bé va assegurar que "en tots els concursos i procediments s'ha complert amb la llei".

El rotatiu destacava que el volum dels contractes amb aquestes firmes van caure un 9,1% el 2011, mentre les retallades per al conjunt de la sanitat van ser del 10 %. El 2012, les empreses apoderades per Padrosa només van patir una retallada del 0,1 %, mentre el CatSalut va patir una retallada addicional del 4,76 %.

L'oposició en bloc va demanar ahir explicacions al conseller de Salut, Boi Ruiz, i al director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, per les informacions sobre aquetes .

Tanmateix, només el representant d'ICV-EUiA va anar més lluny i va demanar la dimissió de Padrosa per considerar que aquestes informacions evidencien «les portes giratòries entre el sector públic i el privat, o pitjor, el tenir un peu en un i en un altre», va advertir el diputat Josep Vendrell en declaracions als mitjans als passadissos del Parlament. Vendrell va remarcar que es tracta de «fets molt greus» i va afegir que "no ajuda a confiar en les nostres institucions en un moment de retallades".

ERC, PSC, PPC i Ciutadans van demanar de moment explicacions urgents tant a Boi Ruiz com a Padrosa i, en funció del contingut d'aquestes, es plantejaran un altre tipus d'iniciatives.

El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va anunciar que el seu partit demanarà un informe jurídic i que, si es confirma «la vulneració d'incompatibilitats», demanarà la dimissió de Padrosa.

ERC i PSC volen explicacions

ERC i el PSC, respectivament a través de les diputades Alba Vergés i Marina Geli, van coincidit a demanar només explicacions, encara que es reserven el poder plantejar un altre tipus de mesures si aquestes no són satisfactòries.

«Quan et nomenen per a un alt càrrec es porta a terme un informe per veure si és compatible amb l'exercici del càrrec. Veurem si s'ha fet», va explicar al Parlament Marina Geli, portaveu del PSC al Departament de Salut. Els socialistes van registrar a la cambra una petició de compareixença de Padrosa i de Ruiz. «Escoltades les explicacions decidirem i actuarem en conseqüència», va dir Geli, anticipant la petició de dimissió.

Fins i tot ERC va exigir explicacions al Departament, encara que la diputada Alba Vergés, portaveu a la comissió de Salut, va preferir ser cauta i no demanar dimissions. «Demanarem que s'expliquin, i que aclareixin si hi ha incompatibilitats. La llei ho deixa clar. Si es demostra, ja prendrem les decisions que corresponguin», va concloure.

{És una tònica habitual en els responsables de Salut que aprofitin els seus càrrecs en benefici de les empreses que representen», va lamentar Jordi Cañas, de Ciutadans.