L'Ajuntament de Lloret de Mar ha obert 56 expedients sancionadors contra apartaments i agències de lloguer que operen fora de la llei a la localitat. Segons va informar el consistori, els infractors s'enfronten a multes elevades. Des que a finals de 2012 el Govern va canviar la legislació per fer aflorar l'oferta d'aquest tipus d'allotjaments, 1.200 habitatges han estat donats d'alta al registre d'habitatges d'ús turístic i s'ha pagat la corresponent taxa. L'ajuntament, que és qui té la competència d'inscriure'ls en aquesta base, ha ingressat més de 71.000 euros derivats d'aquest impost, que només es paga una vegada.

Amb la nova Llei de Turisme, els propietaris i les agències que lloguen pisos a turistes han d'informar l'ajuntament i registrar-los com a habitatges d'ús turístic. Per fer-ho, han de pagar una taxa municipal que va en funció de la zona on es trobi l'apartament i dels metres quadrats que té. Aquesta taxa només es paga un cop, en el moment d'inscriure el pis al registre. Els ajuntaments donen d'alta l'activitat i comuniquen les dades de l'habitatge a la Direcció General de Turisme, que incorpora la informació al Registre de Turisme de Catalunya.

Aquesta nova normativa pretén tenir constància de quins pisos tenen un ús turístic per tal de conèixer l'oferta global que hi ha d'aquesta modalitat d'allotjament a Catalunya i poder-la incorporar a un únic registre per, fins i tot, poder-la promocionar. A més, un altre dels objectius de la nova normativa és donar unes garanties als consumidors, ja que estan llogant un pis que consta en un registre i està legalitzat.

Des d'inicis de 2013, l'Ajuntament de Lloret de Mar ha donat resposta a uns 370 expedients presentats per propietaris i agents. I, en total, s'han registrat 1.200 habitatges que tenen ús turístic, ja que un mateix propietari pot registrar diversos pisos en un sol expedient. Segons va informar l'Ajuntament, el pagament de les corresponents taxes ha suposat per al consistori un ingrés de més de 71.000 euros.

Infractors

A l'altra cara de la moneda hi ha, però, aquells propietaris i agents que operen al marge de la llei. Precisament, ahir al matí, en una reunió de seguiment de temes d'ordenació turística, l'Ajuntament de Lloret de Mar va acordar obrir 56 expedients sancionadors a propietaris particulars i agències de lloguer que no estan donats d'alta a nivell municipal.

Els infractors, com explica el consistori, s'enfronten a multes elevades, que s'estenen entre els 9.000 i els 90.000 euros. En paral·lel, com informa l'Ajuntament, també es trametrà la informació "a la Direcció General de Turisme i a l'Agència Tributària perquè actuïn en el marc de les seves competències".

Des de Lloret també es tornarà a fer una campanya informativa a propietaris i agències de lloguer d'apartaments i xalets. Se'ls explicarà quins tràmits han de fer per donar d'alta els habitatges d'ús turístics i les sancions que, en cas de no fer-ho, se'n poden derivar.

L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, va demanar als propietaris que legalitzin aquells apartaments que acaben llogant, ja sigui a través d'Internet o a través d'agències. "Sempre tens més garanties perquè si a algun dels turistes li passa alguna cosa mentre està al teu pis, estàs protegit", va defensar l'alcalde. Codina va explicar que és "impossible" saber quants pisos queden encara per regularitzar a Lloret de Mar.