El primer grup de nens i nenes sahrauís que tornen als campaments de refugiats després de les "Vacances en Pau" durant els dos mesos d'estiu a Girona. Els nois, fills i néts d'exiliats, han pogut passar revisions mediques i compartir activitats que al campaments no es poden fer per les altes temperatures.

L'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí, Acaps-Girona ha organitzat un any més el programa "Vacances en Pau" i la matinada de diumenge a dilluns van marxar la major part dels nens i nenes dels campaments de refugiats del Sàhara Occidental, molts d'ells de la daira de Farsia, ciutat agermanada amb Girona des de l'any 1997, que han estat a les comarques des de principi de juliol.

Acaps Girona considera que els infants són els millors ambaixadors de la causa sahrauí, fills i nets dels sahrauís que fa gairebé 38 anys que no poden trepitjar la seva terra en llibertat, per culpa de dos mil quilòmetres de mur aixecat pel Marroc per dividir el Sàhara. A una banda, la població exiliada a Tindouf (sud-oest d'Algèria) vivint en camps de refugiats; per l'altre sahrauís presoners a la seva pròpia terra, al Sàhara Ocupat pel Marroc, patint la tortura, la repressió i molts d'ells tancats en presons en condicions infra-humanes pel sol fet d'estimar el seu país.

Els infants que han passat les vacances a les comarques gironines venen de Tindouf, de la hamada (literalment el desert dels deserts), on ni les pluges més fortes poden fer créixer l'herba, on el matoll que s'atreveix a despuntar és cremat pels 55º de l'estiu.

"Tots ells i elles i moltes de les seves mares i pares han nascut a aquest exili que comparteixen amb 200.000 persones als campaments. Venen amb molta il·lusió i ganes de divertir-se, passar un estiu diferent, trencant la rutina del desert i poder disfrutar de la platja, la piscina, els parcs, les bicicletes, poder compartir amb els infants gironins i les respectives famílies. Però sobretot, venen per reclamar el seu dret a recuperar el seu país i la seva llibertat", van explicar des d'ACAPS.

Tots els infants sahrauís acollits en families gironines han pogut gaudir de l'estiu compartint moltes activitats que als campaments no haguessin pogut fer, com també han tingut l'oportunitat de passar una revisió mèdica completa i rebre les vacunes necessaries segons l'edat.

Des d'Acaps Girona van "agraïr a totes les families acollidores, que de forma voluntària i amb moltes ganes, han col·laborat de la millor manera i han fet possible un estiu diferent a tots els infants".