La conselleria d'Ensenyament ha reduït un 7% la plantilla de professors de primària i secundària en tres cursos, el mandat d'Irene Rigau (CiU). Per contra, el nombre d'alumnes ha seguit en augment i és prop d'un 4% més alt que el curs 2011-2012. Precisament aquell any va començar amb un total de 114.201 estudiants a les comarques gironines. El nombre d'alumnes d'educació infantil i primària s'enfilava fins als 71.234 i el de secundària, fins a 42.967. Això suposava un increment general del 3,6% respecte al curs anterior, però tot i aquest augment, Ensenyament mantenia el nombre de docents que hi havia, un total de 8.400. En el seu primer curs com a responsables del departament, van argumentar que "no afectarà la qualitat de l'educació segons el Departament, ja que s'ha redistribuït el professorat".

Un any després, les comarques de Girona tornaven a començar el curs amb més alumnes per a menys professors, seguint la tònica general del país: El 12 de setembre arrencava el curs 2012-2013 a Girona amb 117.856 alumnes d'educació infantil, primària i secundària (un 3,2% més), que estaven al càrrec de 7.938 docents. En concret, s'incorporaven 3.655 escolars més que l'últim curs, però 246 docents menys -147 mestres i 99 professors-, segons les dades d'Ensenyament. Malgrat aquest fet, el director territorial del Departament d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va afirmar que "l'inici de curs està absolutament a punt, els centres tenen la dotació i la plantilla necessàries". Bayot va defensar que es tracta d'una plantilla "suficient" argumentant que, dins del seu horari, el professorat realitzarà una hora més de classe i, a la pràctica, es produirà "un ?guany d'hores d'atenció a l'alumnat".

Aquesta visió contrastava amb la manifestada pels sindicats, que promovien una campanya de protestes per al primer dia de classe. Els professors denunciaven les retallades tant en professionals com en recursos materials, en beques i en equipaments. Els sindicats van concretar que la retallada era de 500 professors, atès que el curs anterior havia començat amb 8.400.

Davant la vaga el primer dia de classe, el director territorial Albert Bayot va expressar el seu "respecte per l'opinió de tothom" però, alhora, va remarcar que "un mestre, un director de centre, és un servidor públic" i va posar en dubte que "sigui legítim que mestres i educadors utilitzin els nens i l'interior dels centres educatius per fer proclames". En relació amb les crítiques d'aquests col·lectius, Bayot va considerar que "hem viscut 7 o 8 anys amb molts més recursos i no s'ha vist que hagin servit per millorar els resultats".

En perspectiva

Aquesta setmana el nou curs escolar 2013-2014 va arrencar a les comarques de Girona per a 118.994 alumnes, 1.138 més que en l'anterior. El maig passat la conselleria va anunciar que reduiria les hores setmanals de mestres i professors a partir d'una determinada dimensió dels centres. Per altra part i a diferència del curs 2011-2012, Ensenyament va cobrir les baixes per jubilació que es van produir el curs 2012-2013 contractant 1.500 interins i va assegurar que, per al 2013-2014, seria igual.

Malgrat això la plantilla docent compta amb prop de 200 professors menys respecte a les xifres que es van donar a l'inici de curs anterior. Oficialment, però, Ensenyament va anunciar que començava amb 26 docents més, passant de 7.727 a 7.753, un augment que el departament va atribuir a la presència d'escoles rurals que obliga a tenir un professor per, a vegades, grups d'alumnes reduïts.