Una jornada tècnica organitzada per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) que es va fer ahir Banyoles va servir per intercanviar experiències i reclamar més recursos i eines per fomentar l'ocupació des del món local. La reunió va comptar amb representants de diferents ajuntaments, com ara Figueres, Vic o Olot i també de consells comarcals com ara del Baix Empordà i el Berguedà, així com d'altres institucions com la Diputació de Tarragona.

El president de l'ACM, Miquel Buch, també va defensar el dret a decidir dels catalans i el suport del món municipal al procés tot dient que els ciutadans no entendran que hi hagi alcaldes que "es posin d'esquenes" a poder exercir aquest dret.

La jornada que es va fer a la seu del Consell Comarcal del Pla de l'Estany va estar "molt profitosa", segons paraules del president d'aquest ens, Jordi Xargay, que va subratllar la necessitat de continuar buscant sinèrgies i iniciatives que "sumin" davant els moments de dificultats actuals.

Les polítiques d'ocupació van centrar una part important de la jornada, durant la qual es va posar sobre la taula la necessitat de tenir més eines i recursos des del món local per fomentar la creació de nous llocs de treball i l'emprenedoria. "Hem de posar el nostre granet de sorra per promocionar els territoris i trobar feina a la gent que està aturada, sobretot als de llarga durada, i donar suport a les empreses que són les que en definitiva han d'aixecar el país", va assenyalar Xargay.

Per altra banda, també es va parlar de l'actual marc legal i de la nova Llei d'Ocupació de Catalunya, l'esborrany de la qual es va presentar la setmana passada. Segons Xargay, "sembla que els territoris i els agents locals podrem tenir una participació més activa i crec que és molt important", va dir Xargay, que va defensar la idoneïtat dels Consells Comarcals per coordinar les iniciatives d'ocupació de tota una comarca. Durant la jornada, hi havia una vintena de tècnics del món local de diferents organismes i també un representant del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

A favor del dret a decidir

El president de l'ACM, Miquel Buch, que va clausurar la jornada tècnica, va defensar la necessitat que un poble pugui exercir el dret a decidir. L'alcalde de Premià de Mar va dir que la feina diària d'un batlle és escoltar els problemes i desitjos dels seus ciutadans i que dubta que hi hagi alcaldes que estiguin en contra que la gent es pugui pronunciar. Ara bé, també va advertir que si algun alcalde "es posa d'esquenes" a la possibilitat de poder exercir el dret a decidir "segurament el municipi no ho entendrà". I va afegir: "De la mateixa manera que demanem als ciutadans que vagin a votar per escollir alcaldes o presidents de Govern, no podem defugir que la gent pugui expressar si algun dia vol formar part d'un país lliure o no". El juliol passat el comitè ?executiu nacional de l'ACM va aprovar una moció d'adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.