L'obertura de la nova planta de triatge de Lloret de Mar modificarà les rutines posteriors a la recollida de residus per a molts municipis del Baix Empordà i del Gironès, que deixaran d'anar a l'abocador de Solius i hauran d'anar a la nova infraestructura de la Selva. No serà així, però, per als pobles de la mancomunitat de Solius, que podran seguir portant els residus a aquest abocador a canvi de renunciar a la reducció de preu de què gaudien fins ara.

Segons el conveni -que encara s'ha de firmar- en el qual s'estableix la distribució i la gestió dels residus en l'àmbit territorial del Gironès, la Selva i el Baix Empordà, hi haurà algunes excepcions en què els Consells Comarcals no gestionaran la recollida i el transport dels residus. És el cas dels municipis de la mancomunitat de Solius, formada per Santa Cristina d'Aro, Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Llagostera, que no hauran de portar els residus a Lloret, i podran seguir fent-ho a Solius.

Tot i fer-ho, seran víctima de la unificació de preus que s'aplicarà a tot el territori, amb una pujada corresponent a l'encariment que suposa el tractament i el triatge dels residus.

Aquesta unificació suposarà, per aquests municipis de la mancomunitat, una pujada de preu per tona superior a la que patiran proporcionalment la resta de pobles de les comarques afectades. I és que, si al 2014 el preu per tona de rebuig serà de 61,53 euros per a tots els municipis, la pujada és diferent. Aquest any, els municipis de la mancomunitat de Solius paguen -amb la reducció de què gaudeixen, que és de poc més del 27% respecte als altres- 41,69 euros per tona, mentre que la resta en paguen 57,19.

Fons de clausura

Per evitar el gran impacte que haurien d'assumir els cinc ajuntaments -amb un increment de preu del 33% en un any-, l'Agència de Residus i la mancomunitat han acordat una fórmula que només obligarà els municipis a aplicar una pujada d'un 11%.

Segons recull el conveni que s'ha de firmar en les properes setmanes, l'Agència passarà a contribuir en el finançament dels processos de clausura dels dipòsits controlats de Solius i de Lloret de Mar, en el moment que s'hagin d'executar per finalització de la seva vida útil.

A nivell pràctic, tal com informaven fonts de la mancomunitat, això significa que els ajuntaments d'aquesta deixaran d'assumir els costos del fons de clausura de l'abocador de Solius, i ho passarà a fer l'Agència de Residus. A més, els cinc municipis que es queden a Solius podran fer front a part de la pujada del preu dels residus amb la bossa que s'havia creat fins ara pel fons de clausura.

A grans trets, així, els ajuntaments assumiran un 11% de l'increment del preu per tona de rebuig, i el percentatge restant provindrà del fons de clausura de l'abocador de Solius.

Els excedents, a Solius

L'acord, en el qual prenen part el Consorci de Residus de Solius, l'Ajuntament de Lloret, els Consells Comarcals del Baix Empordà, el Gironès i la Selva, i l'Agència de Residus de Catalunya, estipula també que en cas de produir-se un excedent de residus que no pugui ser gestionat per la planta de Lloret, es mantindrà la destinació d'aquest excés al dipòsit de Solius. Aquesta situació es preveu que es doni, sobretot, en els mesos d'estiu, quan la població de la Costa Brava es multiplica.